NA UDARU LUKAŠENKOVA PORODICA!

Zapad doneo užasnu odluku, mere kače i njih!

Evropska Unija i Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije protiv beloruskih građana i kompanija. Sankcijama su se pridružile i Kanada i Velika Britanija.

EU je uvela četvrti paket individualnih sankcija protiv Belorusije, navodi se u saopštenju Saveta EU. Na sankcionom spisku Evropske unije našla se i beloruska državna kompanija koja pruža usluge vazdušne navigacije „Belaeronavigacija“, kompanije „MAZ“, „Belaza“, „Nova naftna kompanija“ i još pet beloruskih pravnih lica.

EU je uključila na sankcioni spisak i ministra odbrane Viktora Hrenjina, komandanta Oružanih snaga Igora Goluba i njegovog zamenika, kao i šefa Istražnog komiteta Belorusije, biznismene, bezbednjake i članove porodice predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

– Danas je Savet EU doneo odluku da uvede ograničavajuće mere protiv 78 beloruskih fizičkih i osam pravnih lica. Odluka je doneta u vezi sa eskalacijom ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Belorusiji i oštrim represijama protiv građanskog društva, demokratske opozicije i novinara – navodi se u saopštenju EU.

Licima i organizacijama koji su se našli na udaru sankcija biće zamrznute sve aktive u EU u zabranjena putovanja u EU. Ovaj paket sankcija utiče kako na osobe i pravna lica koja su, prema mišljenju EU, umešana u incident sa sletanjem aviona „Rajan er“ u Minsk 23. maja, tako i na one koje u EU smatraju odgovornim za kršenja ljudskih prava prilikom suzbijanja mirnih protesta.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija SAD, na udaru američkih sankcija našlo se 16 fizičkih lica, kao i KGB Belorusije, Glavna uprava za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije MUP-a Belorusije, snage bezbednosti…

Sankcije su, između ostalih, uvedene i portparolki predsednika Belorusije Nataliji Ejsmont, predsednici Gornjeg doma parlamenta Nataliji Kočanovoj, komandantu specijalne jedinice KGB Belorusije „Alfa“ Sergeju Zubkovu, načelniku policije Minska Mihailu Gribu, zameniku ministra pravde Belorusije Sergeju Kalinovskom i generalnom tužiocu Andreju Švedu. 

Kanada je uvela sankcije protiv još 17 državljana Belorusije i pet preduzeća.

Sputnik.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *