NAJBOGATIJI HAŠKI ZATVORENIK: Bogat 5 miliona evra

Kada su penzionisani teroristi UČK birali svoje predstavnike, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, slobodno možemo reći, nisu bili baš pri zdravoj pameti i čistoj svesti. No, krenimo redom- ko su predsednik i potpredsednik Organizacije ratnih veterana UČK, inače uhapšeni istog dana u Prištini i ekspresno poslati u haški pritvor?

Nasim Haradinaj, inače brat od strica ratnog zločinca Ramuša Haradinaja, nije samo čuven po ’’zvučnom’’ prezimenu. Pre svega, kako i sami Albanci vole da kažu, krasi ga jezik brži od pameti. Svojevremeno, umalo da je izazvao skandal na liniji Priština-SAD. Nazvao je tadašnjeg američkog ambasadora u Prištini, Grega Delavija, ’’pajacem i najgorom slikom SAD’’ zbog toga što je ambasador pozvao poslanike kosovskog parlamenta da ne glasaju za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine UČK.

husni gucati i stjepan mesić

-Izviniću se ja njemu kada se on meni bude izvinio što napada UČK!’’, urlao je tada Nasim Haradinaj. Siroti Ramuš, koji već ima dosta iskustva sa pritvorskom jedinicom Haškog tribunala, trudio se da ispegla stvar, pa se u ime svog neposlušnog brata izvinjavao na sva usta američkom ambasadoru Delaviju. I dok se svi bivši pripadnici terorističke UČK trude da ubede ceo svet da nisu odgovorni za brojna ubistva i misteriozne nestanke svojih sunarodnika tokom i posle ratnih sukoba na KiM, Nasim je tvrdio suprotno. Nazvao je ’’velikim poslom’’ likvidacije članova Demokratskog saveza Kosova. Takođe, hvalio se ubistvima srpskih vojnika, ponavljajući da mu je žao što ih nije ubio više. U slobodno vreme, inače, na društvenim mrežama progoni Albance koji lajkuju fan stranu srpske folk zvezde Cece Ražnatović na ’’Fejsbuku’’.

Na svom nalogu objavljuje imena i prezimena Albanaca koji prate Cecu na društvenim mrežama, tako što ’’skrinšotuje’’ njihove lajkove. Albanski izvori našeg lista tvrde da on i Ramuš Haradinaj i odavno i nisu baš u sjajnim odnosima. Štaviše, Nasim je navodno javno kritikovao Ramuša dok je bio premijer tzv. Kosova, navodno ga pozivao da izađe na ulicu i vidi kako živi narod, a ovaj mu to nikada nije oprostio… Sa druge strane, bez obzira na kratku pamet i dugačak jezik, Nasim Haradinaj i te kako ima žicu za prljav biznis. Među svojim sunarodnicima na KiM poznat je po nezakonitim privatizacijama i ogromnom bogatsvu. Prisvojio je 220 hektara zemlje u Peći, 476 hektara u Đakovici, poseduje mlekare širom KiM…

Procenjuje se da njegova ukupna imovina vredi više od 4,5 miliona evra. Njegova porodica živi u Švedskoj, a pre dve njegova ćerka Ariana teško je povređena kada je u njenom stanu u Helsinborgu eksplodirala bomba. Šef policije Helsinborga, Sven Holgeršon, rekao je da se više takvih eksplozija desilo u gradu i da su povezane sa trgovinom drogom. Nasim se nije libio da potkači današnje političke protivnike, a nekadašnje ratne saborce, kao što je na primer Anton Ćuni, za koga je rekao da upadljive ožiljke na licu nije ’’pokupio’’ ratujući sa srpskim snagama, jer se mnogo kasnije priključio ratu, upućujući na to da je kao mladić imao problem sa aknama…

Gucati

I dok se izjave ili, što bi albanska  mladež rekla, odvale Nasima Haradinaja prepričavaju uz kafu, njegov šef Hisni Gucati trudi se da ostane u senci. Vazda u prvim redovima na obeležavanju svih jubileja UČK, ipak, možda protiv svoje volje uspeo je da dospe u žižu javnosti. Pre dve godine, EULEX koji je nedavno uhapsio njega i Haradinaja, optužio je šestoricu veterana UČK da su organizovali prostituciju, trgovali oružjem, ali i kupili sertifikate koji svedoče da su bili učesnici rata. Gucati je tada tvrdio da ne zna o kojim ljudima se radi. Čudno, naročito zato što se baš on i tada nalazio na čelu Organizacije ratnih veterana UČK. Nezvanični albanski izvori našeg lista tvrde da je upravo Gucati bio šef  grupe lažnih veterana koja je trgovala oružjem i organizovala prostituciju. Tome u prilog ide činjenica da su godinu dana pre toga na trg Skenderbeg u Prištini izašli veterani UČK koji tri meseca nisu dobili penzije. Optužili su ga da je sertifikat  o učešću o ratu sa na KiM prodavao Albancima  širom KiM za tri hiljade evra. Njihov protest on nije podržao, što je mnoge navelo da veruju da je Hisni Gucati zapravo predsednik lažnih veterana UČK. Ne krije svoje prijateljstvo sa Stjepanom Mesićem, kod koga je odlazio u goste u Zagreb. Ono što je diglo naročitu prašinu među njegovim pratiocima na društvenim mrežama jeste njegov muzički ukus. Voli da se proveseli uz albansku pesmu koja poziva na ubistvo Aljbina Kurtija, lidera ’’Samoopredeljenja’’ i bivseg premijera tzv. Kosova, a slavi Hašima Tačija i Samija Ljuštakua. Teroristička trojka, Gucati, Ljuštaku i Tači, potiče iz Srbice ili Skenderaja, a ostaje nam da vidimo i kada će se Gucatiju u Hagu pridružiti drugari iz detnjistva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *