NAJVEĆA KRAĐA PODATAKA U ISTORIJI RUSIJE: Hakeri udarili na Putina!

Nepoznati hakeri izvršili su najveću krađu podataka u istoriji Rusije, što je ugrozilo projekat pravljenja posebnog interneta kako bi se zaštitili nacionalni interesi, a koji je odobrio lično predsednik Vladimir Putin.

Sajber-kriminalci su ukrali čak 7,5 terabajta podataka od kompanije koja posluje s Federalnom službom bezbednosti (FSB), naslednicom čuvene KGB.

Veruje se da će deo ovog materijala biti prosleđen medijima širom sveta kako bi bio objavljen u javnosti. Hakerska grupa koja sebe naziva „0v1ru$“ provalila je u moskovsku IT kompaniju „Saj tek“, koja zajedno sa FSB radi na projektu izgradnje ruskog interneta.

Hakeri su na sajt kompanije postavili smajli, prenosi BBC. Materijal je potom prosleđen hakerskoj grupi „Didžital Revolušen“, koja će ga distribuirati medijima.

U najvećoj krađi obaveštajnih podataka u istoriji Rusije ukradeni su detalji s društvenih mreža poput Fejsbuka ili Linkedina, kao i detalji o korisnicima pretraživača Tor. U pitanju je jedan od najpoznatijih softvera za anonimnu komunikaciju na internetu i on predstavlja ulaz u takozvani dark veb.

FSB ima ovlašćenje da primenjuje politiku vlade i brine se o nacionalnoj bezbednosti Ruske Federacije, štiti granice i izvodi antiterorističke akcije. Zasad nema naznaka kojih su se sve podataka hakeri dokopali.

Dodatan problem za Kremlj predstavlja i to što je kompanija „Saj tek“ imala i ugovor sa vojnom jedinicom 71333, koja je pandan civilnom 16. direktoratu FSB, a koja je zadužena za prikupljanje vojnih obaveštajnih podataka.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *