Nišlijku koja boluje od raka po drugi put oterali sa posla

Tačno šest meseci nakon što je pod velikim pritiskom javnosti kompanija „Jura“ povukla svoju rešenje o neproduženju ugovora o radu Violeti Petrović, zaključen na određeno vreme, ponovila je ovaj potez.

Violeti 31.maja ističu dve godine kako je potpisala ugovor o radu tako da poslodavac imao dve mogućnosti, da je zaposli „za stalno“ ili da joj da otkaz. U Violetinom slučaju odlučili su se za ovo drugo, iako se ova žena već osam meseci leči od karcinoma dojke.

Violeta kaže da je ova odluka „Jure“ nije iznenadila jer su i pre šest meseci posustali samo zbog toga što je javnost bila toliko ogorčena da su bili spremni da organizuju proteste ispred fabrike u Nišu.

– Izgubila sam posao, ali sam dobila šansu za život, tako bi se mogao opisati moj život u ovih šest meseci. Marta ove godine su mi odstranili dojku, prošla sam šest ciklusa hemoterapije, ali sam optimista jer su mi rezultati sa patologije više nego zadovoljavajući. Kancer se nije proširio i nije zahvatio ostalo tkivo i žlezde, tako da mi sada predstoji da ponovo tražim posao, priča ova neustrašiva Nišlijka koja je svesna da zakonski ne može da goni „Juru“ jer nema osnova da natera poslodavce da je zadrže.

– Odbili su da mi daju novčanu pomoć kada sam im se obratila pre operacije. Zamolila sam ih da me ne otpuštaju jer mi za invalidsku penziju nedostaje 4,5 meseci staža. Eto, toliko su mogli da mi učine a onda bi sama otišla, ali očigledno da žele da se što pre otarase bolesnih radnika- razočarana je Violeta koja svoje zdravstveno stanje povezuje sa uslovima rada u ovoj fabrici.

– Imam arsen u krvi 6,1 a moja koleginica 12,3 ali se boji da govori o tome jer ne želi da izgubi posao iako ima miom na materici. Pala je u nesvest u sred hale od bolova, ali ne želi da za to krivi „Juru“već mi kaže da joj je „to od bombardovanja“- tvrdi Violeta i dodaje „u svakoj normalnoj državi gornja granica na arsen u krvi je 4, u našoj državi je gornja granica 15.

– Inače, nijedan lekar, a molila sam četiri različite doktorke, nije hteo da mi daje uput da proverim, već sam radila privatno. Njihovo obrazloženje je bilo da „ne smeju da mi daju uput jer radim u „Juri“, navodi Violeta.

GRADONAČELNIK

Violeta je samohrana majka jednog dečaka i još godinu dana mora biti pod terapijom tako da je svesna da će joj biti teško da nađe posao.

– Osobu od 42 godine i obolelu od raka malo ko će hteti da zaposli. Jedinu nadu polažem u gradonačelnika Niša Darka Bulatovića koji mi je obećao da neću ostati na ulici, nada se Violeta. Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *