PANIKA! KIM SE SPREMA DA NAPADNE NA ZIMSKOJ OLIMPIJADI?

Do Zimskih olimpijskih igara 2018. u Južnoj Koreji ostalo je nešto više od 100 dana, a predsednik Organizacionog komiteta Olimpijade u Pjeongčangu Li Hi-beom odbacio je kao „preterivanje“ strahovanja od potencijalnog severnokorejskog nuklearnog napada.

Navodi se da je veći broj zemalja izrazio zabrinutost u vezi sa Olimpijadom koja će biti održana na samo 80 kilometara od žestoko utrvrđene Demilitarizovane zone koja deli Korejsko poluostrvo.

Podseća se da je Severna Koreja prošlog meseca izvela šestu nuklearnu probu, do sada najmoćniju, a takođe je i raketama prebacila preko teritorije Japana pri čemu su projektili pali u Pacifički okean, istovremeno razmenjujući uvrede i pretnje sa Vašingtonom.

I pored svega toga Li smatra da je zabrinutost u vezi sa mogućim napadom na Pjeongčang preuveličana, a iako su planovi za slučaj da se nešto desi spremni, on veruje da neće biti potrebni.

„Koreja nije podeljena juče, Koreja je podeljena od 1945“, kazao je Li.

On je dodao da je Južna Koreja organizovala nekoliko „veoma bezbednih i sigurnih sportskih događaja“.

„Pjeongčang nije izuzetak“, rekao je predsednik Organizacionog komiteta Olimpijade nazivajući strahovanja od napada „nekom vrstom preterivanja“.

AFP navodi da su Francuska, Nemačka i Austrija izrazili zabrinutost u vezi sa bezbednošću sportista tokom Olimpijade, dok je Velika Britanija načinila planove za evakuaciju u slučaju potrebe.

Agencija navodi da se još uvek ne zna da li će sportisti Severne Koreje učestvovati na Olimpijadi u Pjeongčangu i podseća da je ta zemlja bojkotovala Letnju olimpijadu koja je 1988. održana u južnokorejskoj prestonici Seulu.

Izvor: Kurir.rs/ Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *