PANIKA Ogromna zmija u autobusu „Niš ekspresa“!

Putnici su primetili zmiju u autobusu iz Bujanovca na stanici u Vranju, ali je ona, srećom, brzo uhvaćena i odneta u prirodu.

Putnici su se razbežali kada su na zadnjem sedištu autobusa, koji saobraća na liniji Bujanovac-Beograd, spazili zmiju dugačku oko dva metra.

Posle izlaska putnika iz autobusa, alarmirani su dežurna služba MUP-a i Komunalna policija u Vranju. Dramu je prekinuo i ubrzo pritekao u pomoć predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine Vladica Stanković iz Vladičinog Hana.

Dugogodišnji zmijolovac uhvatio je smuka u praznom autobusu, da bi potom putnici ponovo ušli u autobus i nastavili vožnju prema Nišu i Beogradu. Krupni primerak smuka vraćen je u prirodu.

U toku prošle godine zmijolovci su imali 63 intervencije u sedam opština Pčinjskog okruga.

– Hvatanjem umija bavim se 15 godina.U dvorištu ispred jedne porodične kuće u Vladičinom Hanu nedavno sam u kamenju pronašao desetak neotrovnih stepskih smukova dužine od 50 centimetara do 1.80 metar. Zmija nikada ne napada ako je ne ugrozite. Samo u samoodbrani zmija ujeda. Zmije su zaštićene vrste u Srbiji i zabranjenio ih je ubijati. Svaku uhvaćenu zmiju vraćamo u njeno prirodno stanište, rekao je Stanković.

Udruženje “Poskok” iz Vladičinog Hana ima sertifikat niškog Zavoda za zaštitu žovotne sredine.

U dolini reke Pčinje živi i četvorouglasti smuk Reč je o zaštićenim neotrovnim gmizavcima. U Srbiji ima deset vrsta zmija, a otrovne su samo šarka i poskok. (Alo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *