Papin šamar ustašama – STEPINAC NEĆE BITI SVETAC!

Džaba se nadali! Kanonizacija Stepinca odložena je na neodređeno, odnosno „pričekaće božje vreme“, kako se izrazio državni sekretar Vatikana i papin zamenik Pjetr Parolin.

Prema saznanjima našeg lista, presudan uticaj da se donese ovakva odluka imao je lično papa Franja, koji je to nedavno saopštio i hrvatskom premijeru Plenkoviću, tokom njegove posete Vatikanu. Ovo će svakako znatno popraviti ionako solidne odnose Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, a načelno je, kako kaže izvor Srpskog telegrafa u SPC, dogovoreno i da papa poseti Srbiju 2020. godine.

Parolin, koji je u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, na pitanje tamošnjih novinara o kanonizaciji kardinala Stepinca nije odgovorio direktno, ali je iz njegove poruke da „treba pričekati božje vreme jer je božje vreme savršeno“ manje-više sve jasno.

Ne samo da je Vatikan ovo važno pitanje za Srbiju do daljeg stavio na stendbaj, već je dogovorena i poseta poglavara Katoličke crkve Srbiji 2020. godine, saznaje Srpski telegraf. Papa Franja, međutim, neće doći kao gost SPC, čiji se jedan deo vladika otvoreno do sada protivio njegovom dolasku, već će ta poseta imati državnički karakter s obzirom na to da će poziv uputiti država i on će u Beograd doputovati kao prvi čovek Vatikana, a ne poglavar Katoličke crkve.

Nakon odluke o odlaganju kanonizacije Stepinca, načelno je dogovoreno i da papa konačno dođe u Srbiju, najverovatnije 2020. godine. On bi mogao doći i ranije, ali se te posete, po pravilu, pripremaju bar dve godine – objašnjava naš izvor.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, odluku Vatikana vidi kao korak ka pomirenju dve crkve.

– Istorijske činjenice govore da je Alojzije Stepinac ratni zločinac, odgovoran za genocid nad više od milion Srba, Jevreja i Roma, i ako Vatikan zaista želi pomirenje sa SPC, neće nikada uslišiti volju Katoličke crkve u Hrvatskoj i BiH – kategoričan je Linta.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *