POKS: Vraćamo monarhiju i vojsku na Kosovo

GOJKOVIĆ: : Hoćemo monarhiju, ali i pravednu restituciju, decentralizaciju Srbije, šestočasovno radno vrme, otvaranje dosijea i bolju saradnju sa srpskom dijasporom.

GOJKOVIĆ: Dešavalo da našim aktivistima, pred porodicom dobacuju: „Šta glumite. Ubaciće vas Vučić u parlament…“ Rezultat od 2,7 odsto, koliko nam je RIK priznao, je dokaz da POKS nije filijala vlasti, već iskrena monarhistička stranka, ali i da na sledećim izborima prelazimo cenzus!

Piše: Vuk Stanić

Počeo je novi renesansni period obnove srpske monarhije!

Ovo je stav pre tri godine osnovanog, „Pokreta obnove kraljevine Srbije“, stranke danas poznate po skraćenici: „POKS“!

POKS kome je nedostajalo nekoliko stotina glasova da budu u Republičkoj skupštini. Stranku je nakon razlaza sa Vukom Draškovićem formirao njegov zamenik Žika Gojković. 

Te 2017. godine monarhija je bila ideja koju su godinama unazad protivnici uspešno kompromitovali. Monarhistički SPO, Vuka Draškovića, za koji je nekada glasalo više od milion ljudi, odavno više nije izlazio (samostalno) na izbore. Da jesu ne bi dobili ni jedan odsto podrške glasača.

Pritom treba naglasiti da je prema istraživanju Agencije SAS, još 2013. godine 39,7 građana Srbije podržavalo ideju obnove parlamentarne monarhije. POKS-ovci su, može se reći, dobro iskoristili ovo raspoloženje, pre svega kod mlađih ljudi. Njihova akcija: „Podele pasoša kraljevine Srbije“ odvijala se u isto vreme kada se emitovala i popularna maratonska serija „Igra prestola“.

Gojković i aktivisti delili su beležnice – blokčiće u formatu pasoša. Na njima piše: „Pasoš Kraljevine Srbije“, prve stranice blokčića mogu da se koriste kao beležnica, dok su na zadnjim stranama, pored ostalog, slike omiljenih srpskih vladara, tekstić o tome da je Srbija kroz 1240 godina istorije čak 1165 godina bila monarhija, a samo 75 godina republika…

Žikin slogan je bez kralja ne valja, dok podmladak POKS-a ćesto koristi slogan: „Povratak kralja“, što je i naziv jedne sezone popularne ranije pomenute HBO serije Igra prestola. Dobar program, podrška akademika Matije Bećkovića, buđenje interesovanja mladih za obnovu monarhije, nisu bili dovoljni da POKS postane i parlamentarna stranka nakon poslednjih izbora. Od neophodnih tri odsto, POKS je dobio 2,7 odsto podrške građana.

Istovremeno postoje ozbiljne tvrdnje da je rezultat POKS bio preko trio odsto, ali da stranka nije imala dovoljan broj kontrolora, pa su stvari štelovane na njihovu štetu.  

O ovoj i drugim temama za nedeljnik Afera razgovarali smo sa predsednikom POKS-a, Žikom Gojkovićem.

AFERA: Da li vam je teško pao poraz na parlamentarnim izborima kada je za ulazak u Skupštinu POKS-u nedostajalo tek 0.1 odsto?

GOJKOVIĆ: Ne, na poslednjim izborima ostvarili smo vrlodobar rezultat. Verujem i da smo prešli cenzus za Skupštinu, zato smo se i žalili RIK-u i dostavili dokaze o tome. Ipak, ima i jedna dobra stvar u svemu tome. U javnosti je pokrenuta prljava kampanja o tome da smo mi Vučićeva stranka i da će nas on ubaciti u parlament. Što smo bili bliže cenzusu, više su nas optuživali. Bukvalno se dešavalo da našim stranačkim aktivistima u ulici gde žive, pred porodicom dobacuju: „Ma šta glumite sa tim žalbama. Ubaciće vas Vučić u parlament, vi ste njihovi.“ Naš rezultat od 2,7 odsto, koliko nam je RIK priznao, sada je dokaz da imamo podršku naroda dovoljnu da na sledećim izborima budemo parlamentarna stranka, a istovremeno je dokaz da POKS nije filijala vlasti, već iskrena monarhistička stranka.

AFERA: Vi lično ste predložili da Srbija ne učestvuje u dijalogu u Briselu, odnosno da prekine pregovore sa Šiptarima?

GOJKOVIĆ: Srbija ne treba da učestvuje u dijalogu u Briselu sve dok Albanci ne ispune sve što su se svojim potpisom obavezali do sada. Besmislen je dijalog sa Albancima pod pokroviteljstvom EU i SAD, jer šta god je do sada dogovoreno, nije ispunjeno od strane Albanaca. Zajednica srpskih opština čeka na formiranje već godinama, a potpis na vašingtonskom sporazumu se još nije ni osušio, a Albanci su ga prekršili zvanično pozivajući BiH da prizna nezavisnost lažne države Kosovo. Srbija treba da zauzme čvrst stav, da želi nastavak dijaloga, samo pod uslovom da se sve što je dogovoreno, pre toga sprovede u delo.

AFERA: Prvi na izbornoj listi POKS, bio je jedan od heroja bitke na Košarama pukovnik Ljubinko Đurković?

GOJKOVIĆ: Veliki broj boraca iz ratova devedesetih podržava POKS. U okviru našeg programa mi se zalažemo za veća prava ratnih veterana. Pukovnik je pravi heroj, on se u ratu borio časno, a sada u miru je nastavio da se bori za prava svojih boraca. Jedna od stvari za koje se POKS  zalaže je i borački dodatak za borce svih kategorija, kao i besplatno zdravstveno osiguranje po osnovu učešča u ratu za sve.

AFERA: Vi ste takođe učestvovali u ratovima devedesetih?

GOJKOVIĆ: Jedan sam od onih koji su bili na ratištu, raspoređen u istočnoj Slavoniji. Stacioniran sam bio u Dalju i odatle sam odlazio na prvu liniju. Često i u neprijateljsku teritoriju, jer sam bio izviđač-diverzant. Ratovao sam u selima Kopački rit, Šodolovci, Markušice, Tenjski, Antunovac, Sarvaš…

Najteže je bilo u Kopačkom ritu, gde je opasnost vrebala sa svih strana, a ja sam bio na najisturenijoj tački broj 20. Čak ni hranu nisu smeli da nam dostavljaju, jer je opasnost bila prevelika. U februaru mesecu smo spavali na zemlji u improvizovanim kolibama. Najgore je bilo 09. marta 1992. godine kada nas je napala diverzantska grupa hrvatskih Zengi. Tada smo jedva izvukli žive glave. Od tada taj dan slavim kao moj drugi rođendan.

AFERA: POKS se zalaže za zabranu rijaliti programa?

GOJKOVIĆ: Postoji inicijativa Regulatornog tela za elektronske medije, da se pristupi izradi pravilnika kojim će emitovanje rijaliti programa na svim televizijama biti zabranjeno od 6 do 23 časa. Mi vodimo borbu protiv ove pošasti od osnivanja našeg pokreta. U više navrata, u javnosti ali i Narodnoj skupštini Srbije, tražili smo da se, ukoliko nije moguće njegovo ukidanje, rijaliti program emituje posle ponoći, uz obavezu da TV kuće koje zagađuju kulturu našeg naroda i vaspitanje mladih, plate ogroman porez. Prikupljen novac na ovaj način najbolje bi se iskoristio za pomoć pri lečenju dece obolele od teških bolesti, za koje država trenutno nema novca.

AFERA: Evropa i Srbija suočavaju se godinama sa migrantskom krizom. Kakav je vaš stav po tom pitanju?

GOJKOVIĆ: Napravljena je velika greška kada smo otvorili granice za prolaz migranata od kojih su neki bili i borci Islamske države. Naša stranka je definitivno protiv doseljavanja migranata u Srbiju, ali smo isto tako protivnici bilo kakvog ekstremnog rešenja. Problem sa migrantima koji maltretiraju ljude u Šidu, Subotici ne bi postojao, da smo primenili Orbanov model zatvaranja granica. Mislim da takav problem u monarhiji ne bi ni postojao. Kralj Petar sigrurno nikada ne bi dozvolio da u Srbiju, koju smo mukom oslobodili od Turaka, slobodno ušeta više hiljada vojno sposobnih muškaraca koji se predstavaljaju kao izbeglice…

AFERA: Kosovo smo izgubili na sličan način. Iz Albanije su se pod izgovorom ekonomskih migracija doseljavali Šiptari?

GOJKOVIĆ: Njihova prava tada je štitila komunistička partija, dok su Srbi bili maltretirani, pa su napuštali Kosovo. Sve dok Albanci nisu postali većina. Ipak tvrdim da Kosovo nismo izgubili! Jer Kosovo je pod vođstvom Kralja Petra oslobođeno 1912. godine i kao deo teritorije Kraljevine Srbije potvrđeno je međunarodnim ugovorom, Londonskim sporazumom o miru.

To su tokom Londonske konferencije aminovale velike sile. Potpisale su

ga Kraljevina Srbija, Bugrska, Grčka i Turska. Taj međunarodni ugovor

nije nikad stavljen van snage. To je sporazum na osnovu koga Srbija ima

međunarodno pravo da vrati sada privremeno okupiranu teritoriju Kosova.

Baš kao što i na osnovu rezolucije 1244 imamo pravo da tamo vratimo našu vojsku i policiju.

AFERA: Država sve agresivnije insistira da građani moraju biti prisilno vakcinisani, a deca oduzeta onima koji ih ne vakcinišu?

GOJKOVIĆ: Član 25 Ustava Republike Srbije jasno kaže:

Niko ne može biti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog

slobodno datog pristanka. Stav POKS-a je da vakcinacija ne može biti

prinudna, već da ona mora biti stvar izbora. Građani sami treba da odluče, da li žele rusku, američku, kinesku vakcinu, ili ne žele da se vakcinišu. To zaista treba da bude stvar izbora.

AFERA: Pored monarhije koje još promene predlažete?

GOJKOVIĆ: Mi insistiramo da se do kraja sprovede pravedna restitucija,

decentralizacija Srbije, zalažemo se za šestočasovno radno vrme, otvaranje

dosijea i bolju saradnju sa srpskom dijasporom. Moram da kažem da je od

1945. godine, najveći problem kult ličnosti. Jedan čovek koji se za sve pita. Zato trpe institucije i još uvek nemamo pravnu državu. Povratkom kralja to bi se promenilo, jer kralj ne zavisi od glasova birača.

Gojković: Draža je rehabilitovan, pa zaboravljen

Predsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije, Žika Gojković u razgovoru sa novinarom Afere kaže, da je deo istorijske nepravde prema generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini, Dragoljubu Draži Mihailoviću ispravljen, kada ga je sud rehabilitovao. Ipak, kaže Gojković, da je „bezveze“ da Dražu rehabilitujemo, a da ga potom zaboravimo i izbrišemo iz istorije. To se, kaže, desilo, kada je na manifestaciji u Pranjanima odata počast borcima koji su spasili američke pilote tokom Drugog svetskog rata, dok su organizatori i javni servis prećutali da su ti borci bili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, a da je komandant operacije bio general Dragoljub Mihailović…

-Operacija Vazdušni most ili Operacija Halijard najveća je akcija spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu, a izvedena je u Srbiji. Spašavanje savezničkih pilota izvedeno je od strane avijacije SAD u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića. Četnici su na taj način spasili više od 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije. Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine, podsetio je Gojković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *