POLA TROŠKOVA PCR TESTA PLAĆAĆE NAM GRCI?! Stigla nova vest, evo i šta će biti sa onima koji su primili kinesku VAKCINU

Uvođenje vakcinalnog pasoša između Grčke i Izraela, ali i poziv Atine kineskim turistima, otvara mogućnost sličnog dogovora i sa zemljama koje nisu članice Evropske unije.

Vest da je Grčka spremna da snosi 50 odsto troškova obaveznih PCR testova za sve turiste koji se ovog leta budu uputili ka Halkidikiju oraspoložila je i građane Srbije koji su navikli da tamo odmaraju.

Ova najava stiga je doduše za sada samo iz Udruženja hotelijera Halkidikija, ali je nastavak inicijative koja je pokrenuta još u avgustu prošle godine. Ono što ohrabruje je i uvođenje vakcinalnog pasoša između Grčke i Izraela, a kako prenose tamošnji mediji, nije isključena mogućnost sličnog dogovora i sa balkanskim zemljama.

Da li će sektor turizma ove sezone imati priliku da počne ozbiljnije da se oporavlja zavisiće, naravno, pre svega od epidemiološke situacije. U Grčkoj su i dalje na snazi restriktivne mere i granice i dalje nisu otvorene, dok se prve informacije o uslovima za srpske državljane i mogućem ulasku tokom leta, mogu očekivati najranije krajem sledećeg meseca.

Kako kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, osim protokola sa Izraelom koji otvara mogućnost i za druge zemlje, pa i Srbiju, dobra je još jedna informacija. Naime, grčki ministar turizma je ovih dana u kontaktima sa kineskim zvaničnicima pozvao Kineze da letuju u ovoj zemlji. To je, navodi Seničić, na neki način stidljiva najava da ni naši građani koji su vakcinisani kineskom vakcinomne bi trebalo da budu onemogućeni da nesmetano putuju kroz Evropsku uniju, budući da je ranije bilo najava da će biti uslovljavanja u tom smislu.

(Mondo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *