ПОСЛЕ 30 ГОДИНА: Руси престаје да увози свињетину

Ова земља први пут после 30 година није набављала ту врсту меса из иностранства

Раст руске месне индустрије ускоро ће се убрзати, захваљујући одрживом расту домаће потрошње свињетине, као и извоза. Током последњих пет година, залиха свиња порасла је за 1,2 милиона грла, а комерцијалне фарме бележе раст од готово 90 процената.  

‒ У 2020. години Русија је престала да увози свињетину и то први пут након 30 година ‒ рекао је Јуриј Ковалев, председник Руског савеза произвођача свињског меса (РУПП), а преноси Екапија. Он тврди да је земља далеко догурала, истичући да је почетком 2000. била готово у потпуности зависна од увоза свињетине, а од ове је године готово сто одсто самодовољна.

Међутим, постоји све већа забринутост због кризе прекомерне понуде на домаћем тржишту, али није примећено да се руска потрошња свињског меса стално повећава, пише „Пигпрогрес”.

‒ Производња свињског меса достигла је 28 килограма по становнику. То је највиша вредност икад, а овај ће се раст вероватно наставити ‒ рекао је Ковалев и додао да се очекује да ће домаћа потрошња имати раст за 0,5 милиона тона у следећих пет година.

Politika.rs

Фото: Принтскрин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *