POSLEDNJI ČUVAR SRPSKOG GROBLJA NAPUNIO 90 GODINA: Deda Đorđe i dalje na straži u Solunu!

Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, napunio je na Međunarodni dan rada 90 godina. Prkoseći godinama, predano nastavlja da dočekuje i ispraća goste i potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.
Njega su pre nekoliko godina sahranili u novinama, ali je preživeo glasine na društvenim mrežama. Prema komentarima na Fejsbuku, dobar deo korisnika ni sad nije siguran da li je deka živ, ali su želje i čestitke jednoglasne u tome „da nam poživi što duže“.

Deda Đorđe je postao deo istorije kako Srbije, tako i Grčke, u kojoj je i rođen pre 90 godina.

Dobro je poznat svima koji su posetili mesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske.

Više od pola veka brine o uređenju grobnica i svakom posetiocu govori o slavnoj i tragičnoj istoriji – uz obavezno kazivanje stihova Vojislava Ilića Mlađeg.

Mada je rođen 1928. godine, kao unuk i sin čuvara Zejtinlika, Đorđe Mihailović je za današnje generacije poslednja ikona Velikog rata.

Predstavlja sponu sa učesnicima čuvenih bitaka jer je sa njima drugovao sve do njihovog odlaska u večnost. Poslednji preživeli ratnik, Naum Đorđević, umro je 2006. godine, a Đorđe je nastavio da susreće potomke.

“Ja imam 90 godina, ali nema ko da me menja, da nasledi moju poziciju. Imam samo ćerku i zato radim”, objašnjava Mihailović.
Đorđe je od skoro u penziji, ali odlukom nadležnog ministarstva, nastavlja da obavlja svoju svetu dužnost.

Izvor: Kurir.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *