POTVRĐENO PISANJE AFERE! Vlada Srbije imaće 2 nova ministarstva

U skupštinsku proceduru stigao je Predlog o izmenama zakona o ministarstvima, koji je predložio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

Izmenama zakona predviđeno je osnivanje dva nova ministarstva – ekologije i evropskih integracija o čemu je nedeljnik ,,Afera“ prvi pisao još pre oko mesec dana.

Predsednica Skupštine Maja Gojković za subotu će zakazati sednicu na kojoj će poslanici raspravljati o tom predlogu, saznaje Tanjug u parlamentu.

Poslanici, njih 152, uputili su zahtev za vanredno zasedanje, na osnovu kojeg će predsednica zakazati sednicu.

Očuvanje životne sredine

U obrazloženju izmena zakona navodi se da se osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine predlaže imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitete života građana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora ispuniti u ovoj oblasti u procesu pridruživanja EU.

Pošto je poslove Ministrastva ekologije do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, predlaže se i izmena delokruga tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Za evropske integracije

Izmenama zakona predlaže se prestanak rada Kancelarije za evropske integracije, s ozbirom na to da će njene poslove preuzeti novo Ministarstvo za evropske integracije.

Osnivanje tog ministarstva predloženo je usled značajno većih obaveza i obima poslova u procesu pridruživanja EU, a posebno imajući u vidu sve veće obaveze u pogledu neposredne komunikacije sa samim institucijama EU.

Na to, kako se dodaje u obrazloženju, moze bolje odgovoriti ministarstvo kao samostalni organ državne uprave, nego što bi to mogla dosadašnja vladina Kancelarija za evropske integracije.

Izmene za postojeća ministarstva

Predloženim izmenama zakona predviđena je i izmena u delokrugu Ministartsva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koji se odnose na pripremu predloga akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društva koja obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja elektricncom energijom, odnosno prirodnim gasom.

Ta izmena je, kako se kaže u opbrazloženju, predviđena zbog potrebe usaglašavanja sa važećim Zakonom o energetici, ali sa potrebom usaglašavanja sa standardima EU u ovoj oblasti.

Takođe, predlaže se i da Ministartsvo provrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Navodi se i da su izmene delokruga rada Ministartsva pravde posledica usklađivanja sa, u međuvremenu donetim, zakonima koji uređuju pravosudne profesije i rad pravosudnih organa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *