PRESUĐENO ŠARIĆU, DOBRO JE PROŠAO SA 9 GODINA ROBIJE!

Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas

SUĐENJE ZA PRANJE NOVCA

KURIR U SUDNICI, DARKU ŠARIĆU 9 GODINA ROBIJE: Ne prisustvuje izricanju presude, nema mu nikog ni od familije

Zbog pranja 20 miliona evra, Tužilaštvo traži 12 godina zatvorske kazne

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je Darko Šarić proglašen krivim za „pranje novca“ od prodaje droge.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu u 11 sati počelo je ročište na kojem će danas biti izrečena prvostepena presuda Darku Šariću i njegovim saradnicima povodom optužbi da su u Srbiji „oprali“ više od 20 miliona evra prljavog novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Kako Kurir saznaje, Darko Šarić ne prisustvuje izricanju presude kao i niko od njegove najbliže familije.

Sudija Siniša Petrović prvo je počeo s prozivkom ko je prisutan u sudnici a onda je rekao: Obavešten sam od strane straže da Darko Šarić ne želi da prisustvuje, što je njegovo pravo…

Sudija Siniša Petrović potom je počeo i izricanje presude: Nakon održanog pretresa, veće je većinom glasova donelo presudu, a ja je objavljujem: Darko Šarić kriv je što je prljav novac kriminalne grupe od šverca kokaina ubacivao u legalne tokove tako što je investirao u legalne tokove.1 / 9 FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Podsetimo, u završnjim rečima na suđenju tužilaštvo je predložilo sudu da Šarića i ostale osudi na maksimalne zatvorske kazne za krivična dela za koja se terete, dok su Šarić i ostali optuženi tražili oslobađanje od optužbi.

Za krivično delo pranje para za koje se Šarić i ostali terete zaprećena je kazna do 12 godina zatvora. Za udruživanje u kriminalnu grupu do pet godina.

Šarić je u drugom postupku zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina, u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora i sada se čeka odluka Apelacionog suda po žalbama u tom slučaju.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali „oprali“ oko 22 miliona evra, zarađenih prijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta. Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel „Putnik“, „Mitrosrem“ iz Sremske Mitrovice, „Palić“ iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru. Optuženi se, međutim, brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šarić se, nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

(Kurir.rs/J.S.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *