PROMENILI PARTNERE: Srpsku premijerku i njenu partnerku ugostili premijer Luksemburga i njegov suprug (FOTO)

Ana Brnabić

09.09.2019. • 10:22 Srbija Danas

Foto: Twitter/Printscreen/Xavier_BettelBetel i njegov suprug boravili su u Beogradu u zvaničnoj poseti u maju ove godine.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel i njegov suprug arhitekta Gotje Destenej ugostili su juče u gradu Luksemburgu srpsku premijerku Anu Brnabić i njenu partnerku doktorku Milicu Đorđević.

Betel, prvi gej predsednik ove bogate države na zapadu Evrope, objavio je na Tviteru fotografije tog susreta.

– Sutra ću zvanično ugostiti srpsku premijerku, a večeras Gotje Destenej i ja rado pozdravljamo naše prijatelje Anu Brnabić i Milicu i zajedno obilazimo grad Luksemburg – napisao je Betel.

Betel i njegov suprug boravili su u Beogradu u zvaničnoj poseti u maju ove godine.

Betel je prvi premijer Luksemburga koji je otvoreno priznao da je homoseksualac. Trenutno služi drugi mandat u vladi, što je prvi put u svetu da je premijer koji je otvoreno priznao da je gej bude ponovo izabran.

U vreme njegove prve vlade, omogućeni su istopolni brakovi. Zakon je usvojen sredinom 2014. godine, a stupio je na snagu 1. januara 2015. Destenej je svog izabranika zaprosio nakon usvajanja pomenutog zakona, a par se venčao 15. maja 2015. godine.

Xavier Bettel@Xavier_Bettel

Tomorrow i ll recieve officially the @SerbianPM , tonight @GDestenay and myself are happy to welcome our friends @anabrnabic and Milica and having a visit of @CityLuxembourg together. XB

View image on Twitter
View image on Twitter
View image on Twitter

Od 2017. godine, na dužnosti širom sveta su tek tri gej premijera – Leo Varadkar u Irskoj, Gzavije Betel u Luksemburgu i Ana Brnabić u Srbiji.

Inače, zvančan deo dvodnevne posete Ane Brnabić počinje danas kada će Betel srpskoj koleginici upriličiti svečani doček sa vojnim počastima na Trgu Klerfonten u Luksemburgu. Teme razgovora premijera biće bilateralni odnosi, kao i evropske integracije i odnos između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Iz kabineta Ane Brnabić uoči posete saopšteno je da su za obe vlade prioriteti digitalizacija, obrazovanje, transformacija ekonomije u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, znanju, nauci i kreativnosti, kao i euprava, kao najbolji način borbe protiv korupcije. Kancelarije za IT dve vlade već sarađuju, a Luksemburg pruža i finansijsku podršku.

Nakon sastanka s Betelom, srpska premijerka će govoriti na Ekonomskom forumu Srbija-Luksemburg, čiji je fokus digitalizacija i razmena iskustva u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Na forumu će govoriti i premijer Betel, kao i predsednik Privredne komore Luksemburga Lik Friden.

Srbijadanas.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *