RADILI NA KORIDORU I NAŠLI ZLATO! Deonica auto puta u Srbiji bukvalno leži na parama!

Da je Srbija bogata rudnim bogatstvima i da su neka od njih do skoro bila neotkrivena potvrđuje i to što su tokom priprema građevinskih radova na nekim infrastrukturnim objektima, poput Koridora 10 i 11, otkrivena značajna nalazišta plemenitih metala, ali i drugih minerala, koja su isplativa za eksploataciju.

Da je to tako potvrđuju i navodi stručnjaka, ali i Ministarstvo rudarstva i energetike koje je zbog toga i svojim Pravilnikom o utvrđivanju programa osnovnih geoloških istraživanja za ovu godinu, definisalo kao prioritet preispitivanje sadržaja novootkrivenih rudnih nalažišta, posebno onih između Preljine i Požege, na trasi Koridora 11. Ukoliko se pokaže da je reč o bogatim i isplativim nalazištima, ona treba da se upišu u geološke karte Srbije.

Prema dosadašnjim nalazima gotovo je sigurno da će se na toj karti naći lokaliteti u području tunela Munjino brdo i Laz , koji se posebno apostrofiraju u Pravilniku geoloških istraživanja za ovu godinu.

– Tokom 2018. godine, istraživanja metaličnih mineralnih sirovina koja su pratila pripremne građevinske radove u području izgradnje koridora 11, a naročito na izgradnji tunela Munjino brdo i Laz, pokazala su značajna nalazišta zlata i povišene sadržaje srebra na tim lokacijama. Na lokalitetu „Munjino brdo“, iz jezgra bušotine koja se nalazi u filitima, dobijeni su sadržaji zlata od 5,74 ppm i srebra od 0,7 ppm. Pored ovih metala na ulazu u tunel „Munjino brdo“ u grafitičnim škriljcima i filitima registrovani su povišeni sadržaji hroma i srebra. Na izlazu iz tunela registrovani su povišeni sadržaji hroma, mangana, srebra i kobalta – navodi se u Pravilniku.

(Alo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *