Рецепт за кремпиту из 1946. који је ушао у историју: Многи се слажу да буквално НЕМА БОЉЕ!

Има кремпита и кремпита… Неки ће тим поводом поменути своју маму или баку, други посластичарницу у Призренској, трећи ће рећи да су оне из “Kлуба књижевника” већ ушле у историју, као што је то случај и са многим догодовштинама, личностима, разговорима и идејама које су од 1946. године обележиле овај чувени ресторан у Француској 7. Ево рецепта :

Састојци:

14 жуманаца
200 грама шећера
2,2 литра млека
40 грама желатина
Три кесице ванилин-шећера
400 грама праха за шлаг
500 грама замрзнутог лиснатог теста

Лиснато тесто одмрзнути и истањити у две коре које се посебно испеку и искроје према калупу (30 x 40 центиметара), у који ће се стављати припремљен крем.
Горња кора мора да се исече и чува ван фрижидера до служења, инече неће бити крцкава, већ “жилава”.

За крем помешати 14 жуманаца, 200 грама шећера, литар млека, три кесице ванилин-шећера и 40 грама желатина и мутити жицом, кувајући на пари да се згусне око пола сата. Пазите да се смеса не прекува, иначе ће бити зрнаста.

Док се скувани крем хлади, умутити прах за шлаг са 1,2 литра млека. Помешати хладан крем и умућени шлаг, још мутити док се масе не сједине, и сипати крем у калуп на печену кору. Одозго ножем поделити колач на 24 парчета (три по ширини и осам по дужини), и служити са исеченим “поклопцем” од оне друге коре која се не ставља у фрижидер. Пре служења посути шећером у праху.

(Опанак)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *