REMZI KLARK PREMINUO U 94. GODINI: Odlazak čoveka koji se protivio bombardovanju i držao govor na Miloševićevoj sahrani

Bivši američki državni pravobranilac, aktivista i političar Remzi Klark preminuo je u 94. godini, potvrdila je njegova porodica. Klarka Balkan pamti kao pravnog savetnika Slobodana Miloševića koji je digao glas protiv NATO bombardovanja.

Klark je početkom šezdesetih bio ključna figura u formiranju američkih zakona o ljudskim i građanskim pravima, ali je potom karijeru gradio na obilasku planete i borbi protiv zloupotrebe ljudskih prava od strane američkih vlasti u drugim zemljama.

Bio je kritičar spoljne politike SAD i protivnik američkih vojnih intervencija, kao i NATO bombardovanja SRJ. Klark je bio kopredsednik Međunarodnog komiteta „Slobodan Milošević“, a na sahrani bivšeg predsednika SRJ održao je govor. Osim Miloševića, savetovao je i Muamera el Gadafija i Sadama Huseina.

Imenovan je za počasnog doktora Univerziteta u Beogradu i bio je nosilac Sretenjskog ordena 2. stepena.

U jednom intervjuu 2001, dok se pripremao da Miloševića savetuje o međunarodnoj optužnici, opisao je kako vidi ljudska prava.

„Već 30 godina podržavao sam ideju stvaranja međunarodnog suda koji ima univerzalnu nadležnost, nezavistan je od političkih uticaja i ima moć da procesuira i moćnike, ali i slabe ili poražene. Jednakost je majka pravde, ako nema jednakosti u zakonu, nema ni pravde“, rekao je on tada.

Klark se, suštinski, protivio „ad hok“ međunarodnim sudovima i smatrao da bi trebalo formirati jedan univerzalni međunarodni sud čija bi nadležnost pokrivala čitavu planetu, i pred kojim bi svi bili jednaki.

(Mondo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *