RUSI ZAHTEVAJU HITNU SMENU BAJATOVIĆA: Odzvonilo Dušanu!

Dušanu Bajatoviću, večitom direktoru „Srbijagasa“ i još nekoliko firmi iz energetskog sektora, smeši se smena najkasnije nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji, ekskluzivno saznaje „Alo!“.

Ovog puta, protiv njega nisu Vlada Srbije ili njeni pojedini ministri, kao što se često dešavalo u prošlosti, već je problem nastupio sa Rusima, koji su strateški partner naše zemlje u ovom sektoru.

Prema našim saznanjima, Rusi su odlučili da Bajatovića, koji je i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, nakon nepravilnosti koje su uočili u poslovanju firmi koje su se bavile projektom „Južni tok“, koji nikada nije zaživeo zbog protivljenja Zapada, odnosno SAD, koji je procenio da bi im njegova realizacija ugrozila strateške interese.

Iako realizacija gasovoda nije mrdnula dalje od jedne cevi, koja je simbolično postavljena u ataru sela Šajkaš u Vojvodini, i srpska i ruska strana su u taj projekat uložile značajan novac. Sa naše strane uloženo je 30 miliona evra, ali nije poznato koliko su „pukli“ Rusi. Ipak, da se ne radi o maloj svoti, govori to što su nakon presabiranja računa oni vrlo ljuti i nameravaju da isteraju stvari načistac.

Kada su sve sabrali, Rusi su utvrdili da su milioni koje su uložili netragom nestali. Pošto nisu dobili zadovoljavajuće objašnjenje, jedino što im je preostalo jeste potpuna čistka. Oni su već obavili seču svojih kadrova i zahtevaju da Vlada Srbija učini isto sa svojima. Prvi na spisku upravo je Bajatović, koji je protekle decenije vedrio i oblačio u tom sektoru – kažu dobro obavešteni izvori „Alo!“.

Naime, nakon smene bivšeg ruskog premijera Dmitrija Medvedeva došlo je do čistke u redovima liberalne poslovne elite u toj zemlji, a na red su došli i pojedini kadrovi koji su dugo radili na projektima na Balkanu i bili su zaleđina Bajatoviću. Sa njihovim odlaskom on je ostao potpuno sam i ruska strana je od srpskih vlasti ultimativno zatražila da bude smenjen.

Rusko-srpska zajednička projektna kompanija „Južni tok Srbija AG“ oformljena je radi izgradnje gasovoda „Južni tok“ preko Crnog mora i diversifikacije isporuka ruskog gasa Evropi. „Južni tok Srbija“ osnovan je u Švajcarskoj kao ofšor firma i bio je 51 odsto u vlasništvu „Gasproma“, pa su Rusi zbog toga plaćali zaposlene i svu logistiku.

Poslednja informacija o kompaniji „Južni tok Srbija“ u domaćim medijima objavljena je pre dve godine, kada je najavljeno da će „Gasprom“ razmotriti mogućnost kupovine dodatnog udela u preduzeću „Južni tok Srbija AG“.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *