RUSIJA IZVELA CARSKU ARMIJU! Reka čelika ide ka Crvenom trgu

Rusija danas slavi 76 godina od pobede nad fašizmom, kada je nacistička Nemačka potpisom pred sovjetskim maršalom Žukovim konačno kapitulirala. Tradicionalno kao i prethodnih, tako i ove godine na Crvenom trgu organizuje se vojna parada uz učešće svih vidova i rodova ruske vojske, kao i borbene tehnike. Ove godine ukupno će učestvovati 191 primerak borbenih sistema koji se nalaze ili treba da uđu u naoružanje ruske vojske.

RUSIJA IZVELA CARSKU ARMIJU! Reka čelika ide ka Crvenom trgu

Vojna tehnika Oružanih snaga Rusije okuplja se u Tverskoj ulici u Moskvi i priprema za predstojeću Paradu pobede.

Tradicionalno parada će da počne čuvenom rečenicom „Govorit Maskva, slušajte Maskva“, posle čega će se prisutnim zvanicama obratiti ruski predsednik Vladimir Putin, posle čega sledi ruska himna uz svečane topovske salve pod zidinama Kremlja.

Motorizovani ešalon ove godine otvoriće po prvi put 10 tenkova T-34/85. 

U odnosu na prošlu godinu kada je zbog pandemije vojna parada održana dva puta. Prvi put samo rodovi ruske vojske i kadeti su prodefilovali, da bi 2. avgusta odražana parada u kojoj je učestovovala tehnika. Tad je zabeležen rekorod u broju angažovane tehnike od kad se odrganizuje parada u Rusiji posle sloma Sovjetskog Saveza čak 234 primerka istorijske i savremene borbene tehnike.

Ove godine cifra je skromnija, a angažovan je 191 primerak savrmene tehnike.

(Ало)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *