SLEDE OPAKE TEMPERATURE: Stiže jedan od najjačih toplotnih talasa, a neće nas poštedeti ni kiša

Meteorolozi Nedeljko Todorović i Marko Čubrilo su objavili detaljne prognoze u kojima su se usaglasili da nas čekaju opako visoke temperature

– Narednih sedam do 10 dana pravo letnje vreme, najtopliji dan biće četvrtak sa maksimalnom temperaturom između 35 i 38 stepeni, a na istoku i do 39 – istakao je meteorolog.

Prema njegovim rečima, u petak i subotu doći će do blagog pada temperature. Prognozira se oko 32-33 stepena. Takvo vreme očekuje se i posle vikenda.

MOŽDA VAS ZANIMA

U pojedinim mestima danas se očekuju pljuskovi.

– Za Beograd je verovatnoća 60-70 odsto, ali ne u svim delovima grada, već lokalni, kratki pljuskovi. Sa tim pljuskovima leti bude i grmljavine što je opasna pojava u meteorološkom smislu. Građani koji idu na kupanje, izlete, u polje da pripaze u toku popodneva i da se na vreme sklone ako je njihovo mesto ugroženo – naveo je Todorović.

Pred nama toplo leto 

Prema rečima meteorologa, u julu će biti toplo letnje vreme. Čitavo leto će, kaže Todorović, biti toplije od proseka sa manje padavima.

– Ove godine, već u junu, imamo manjak padavina, u Beogradu je dosad pala trećina prosečne količine padavina, do kraja meseca je taj trend. Tako verovatno u julu. Pljuskovi imaju tu osobinu da za pola sata-sat negde padne i polumesečna i mesečna količina padavina – navodi Todorović.

Meteorolog savetuje građane da ne budu na suncu ceo dan i da se drže hladovine.

Ekstremno toplo, vrhunac u četvrtak

Kako je opisao i meteorolog Marko Čubrilo, cele biće ekstremno toplo, a vrhunac toplote možemo da očekujemo u četvrtak.

– Samo ponegde ređi pljuskovi i lokalne nepogode. U petak, posle podne, jača destabilizacija i osveženje koje z avikend donosi maksimume ispod 30 stepeni celzijusa – naveo je Čubrilo.

Dodao je i da poslednji proračuni „GFS-a i još nekoliko modela“ daju signal da kraj ovog, i početak narednog meseca, ostaju umereno topli, bez vrućine i uz povremene pljuskove.

– Od ponedeljka sledi dalje otopljenje uz maksimume koji će se prvo kretati oko 35, a u četvrtak vrlo često i oko 37 stepeni Celzijusa i to u hladu! Postoje velike šanse da lokalno u četvrtak ili petak ponegde maksimum dostigne i oko 40 stepeni Celzijusa – naveo je Čubrilo.https://4e02a39d76a2da58b6ac4b3736fb5e78.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Kako je istakao sutra, posle podne, ponegde, i to uglavnom nad središnjim i istočnim predelima, može biti izolovanih, ali jakih grmljavinskih pljuskova.

– Nešto manja šansa za pljuskove stoji u utorak i sredu kada bi najverovatnije svugde bilo suvo, dok bi u četvrtak pregrejanost atmosfere moga doneti lokalnu destabilizaciju tokom drugom dela dana i to nad većim delom regiona, osim na jugu i duž Jadrana – naveo je Čubrilo na svom fejsbuk profilu.

Konkretnija destabilizacija uz jače grmljavinske pljuskove i uslova za vremenske nepogode sledi u petak posle podne na severu i severozapadu regiona, a u kojoj meri će se te nestabilnosti proširiti nad središnje, a posebni južne oblasti regiona jer vrlo upitno i tek u četvrtak kada se bude znala snaga hladnog fronta procene modela će postati pouzdanije.

– Ovo je svakako dan kada treba obratiti dodatnu pažnju na dinamiku atmosfere, jer posle ekstremne vrućine koja dolazi reakcija pregrejane podloge na čak i samo malo svežiji vazduh može biti veoma burna – istakao je Čubrilo.

Naredni vikend toplo, ali prijatnije

Za naredni vikend toplo ali prijatnije uz maksimume od 24 do 29, a samo na istoku i jugu ponegde do 31 stepen Celzijusa.

Do vikenda noći vrlo tople, često “tropske”, dok bi za vikend postale svežije, posebno na zapadu regiona.

Poslednji proračuni GFS-a, JMA i ansamble niz ECMWF-a daju signal da bi krajem ovog i mececa trebalo biti svežije, ali i dalje letnje vreme uz umerene maksimume i povremene grmljavinske pljuskove, ali videćemo u kom pravcu će simulacije ići narednih dana.

– Ono što je sigurno od ponedeljka do petka sledi jedan od najjačih vrelih talasa u poslednjih 5-6 godina – zaključio je Čubrilo.

Alo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *