SPEKTAKULARNO BEKSTVO ŠARANOVIĆA IZ EVROPSKOG ALKATRAZA: Sveštenik ključni igrač, dinamitom razneli zid i pobegli kroz rupu!

Braća Šaranović smatrani su jednim od najmoćnijih ljudi sa beogradskog asfalta osamdesetih godina. Za njih se pročulo posle spektakularnog bekstva iz zatvora u Nemačkoj, a glavni akter u organizaciji bekstva bio je pravoslavni sveštenik.

Zvali su ih kraljevi kocke, jer su držali veliki broj kazina širom Jugoslavije i Evrope. Poslednji iz generacije Giške, Arkana i Ljube Zemunca, uvek su radili sami uz, po rečima upućenih, podršku DB-a.

Naime, Branislav Šaranović uspeo je da pobegne iz najobezbeđenijeg zatvora u Evropi. Međutim, postoji pretpostavka da je za izvođenje ove operacije korišćena logistička podrška drugih velikih asova iz srpskog podzemlja kao i bezbednosnih službi. Naime, zid koji je okruživao zatvor raznesen je uz pomoć dinamita, a kroz rupu u njemu pobegao je ne samo Branislav već i još oko 150 zatvorenika, koji su preplavili Dizeldorf.

Najinteresantnije u čitavoj priči jeste da su Šaranović i njegov saradnik imali ozbiljnog insajdera koji im je pomogao u izvođenju ove operacije. Bio je to svešenik koji je imao posao operativca.

Među onima koji su tog dana uspeli da pobegnu bio je i jedan od bosova kalabrijske mafije, poznate pod nazivom „Ndrangeta“, koja je ozbiljno uključena u masovnu trgovinu narkoticima. Ona i dan danas u velikoj meri deluje iz senke.

Tokom boravka u zatvoru, vođa ove mafije povezao se sa Šaranovićem, a imali sui zajednički cilj: Da pobegnu iz zatvora. Pripreme za ovu operaciju bile su ozbiljno organizovane kako van zatvorskih zidina, tako i unutar njih.

– Eksploziv su stavili ispod ulaza A, a bio je postavljen tako da kada on eksplodira nastane ogromna frka, i da za to vreme bude postavljen eksploziv ispod ulaza B i C. Bili su rešeni da potpuno razore nemački zatvor – ispričao je nekadašnji operativac Službe za državnu bezbednost Božo Spasić u emisiji „Dosije“ na „Prva.rs“.

A onda je došao i dan bekstva koje se i dan danas smatra jednim od najspektakularnijih u Nemačkoj, a i šire.

Posle mise u crkvi istražnog zatvora u Vupertal-Bendalu, 49 robijaša bilo je u šetnji po dvorištu ove kaznene ustanove okružene debelim zidinama. Iznenada se začuo snažan tresak, jedno krilo velikih čeličnih vrata odletelo je 20 metara u travu. Zatim je razvaljeno i drugo krilo. Zatvorenici su se bacili na pod, a samo jedna grupa od njih pet, odmah je pobegla kroz otvor.

O ovom slučaju je te godine pisao i nemački list „Špigl“, koji je naveo da je Šaranović bio prvi od trojice zatvorenika koji su pobegli.

Šaranovića i još dvojicu osuđenika napolju je čekao tamnoplavi „alfa romeo“, dok su još dvojica pobegla uz reku Vuper, ali su ubrzo uhapšena. To je bio prvi slučaj da su robijaši u Nemačkoj oslobođeni dinamitom. Akcija je izvedena tako da niko od zatvorenika u dvorištu nije povređen.

Tridesetak godina kasnije braća Šaranović, kako policija pretpostavlja, sukobili su se jednom novom ekipom, ekipom Luke Bojovića. Sumnja se da je rat između ove dve grupe, koji je prerastao u krvnu osvetu, do sada odneo desetak života.

Izvor: Kurir.rs/Telegraf

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *