SPREMITE SE ZA ARKTIČKU HLADNOĆU: U Evropu stiže LEDENA OLUJA „Kerolajn“!

U Veliku Britaniju stiže „Kerolajn“, ledena oluja sa Arktika, koja sa sobom donosi jak vetar, sneg i mraz, a svi su izgledi da će se proširiti dalje po Evropi.

Ostrvsko kraljevstvo suočava se sa drugom velikom olujom. Vetar koji duva brzinom od oko 140 kilometara na sat doneo je 10 dana dug mraz i sneg, a temperature se spuštaju do minus 12 stepeni Celzijusovih.

Očekuje se da će se ova oluja pomeriti dalje na istok i da će ući u Francusku, a za nedelju se već izdaju upozorenja.

Kako prenosi „Dejli mejl“, meteorolozi nisu sigurni kuda će oluja da se uputi, ali većina misli da će nastaviti dalje na jug i istok, ka Evropi.

Dramatične fotografije iz cele Britanije već pristižu. Vozila zaglavljena u snegu ili proklizala pored puta, jake vejavice, a meteorolozi najavljuju da su sve prilike da se sneg pojača tokom dana.

U Škotskoj je već napadalo oko osam centimatara snega. Iako će temperature u zavetrini biti između dva i tri stepena iznad nule, jak vetar će doprineti da subjektivni osećaj bude da je daleko hladnije.

– Biće jako hladno, sa maksimalnim temperaturama od dva do tri stepena, ali će zbog vetra osećaj biti kao da je temperatura ispod nule – rekli su britanski meteorolozi, prenosi „Dejli mejl“.

U više područja Velike Britanije izdati su žuti meteoalarmi. Oko 30 dece ostalo je zarobljeno kada su talasi udarili u školski autobus, dok je jedna osoba stradala kada je na nju palo drvo.

U mnogim krajevima izdati su saveti da se ne kreće na put ukoliko se ne mora.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *