ŠTA SRBI ZNAJU O RUSIJI? (VIDEO)

Kad kažete Srbinu da ste Rus, najverovatnije čujete tradicionalnu frazu da smo „braća zauvek“, da je Srba sa Rusima 300 miliona, a bez Rusa pola kamiona i druge poznate lepe reči… Ali Rusija za većinu Srba ostaje terra insognita. To potvrđuje i anketa koju je Balkanist.rs sproveo na ulicama Beograda.

Beograđani su sa velikim nepoverenjem reagovali na molbu da odgovaraju pred kamerom. I ne zbog pandemije korona virusa: srpski mediji retko sprovode ulične ankete. Jedva smo uspeli da nagovorimo desetak prolaznika da razgovaraju sa nama. Dvoje od njih je posetilo Rusiju, mada to nije mnogo uticalo na njihova znanja: na pitanja o broju stanovnika i većim ruskim gradovima dobili smo najrazličitije odgovore… Većina ispitanika se nije setilo ni Olimpijskih igara u Sočiju. I to je dobar razlog da se zamislimo. A kada smo govorili o ruskim tradicijama Srbi su se setili samo čaja i „saune“.

Ispostavilo se da ni ruska kultura ne prodire tako lako u Srbiju. Ruski film se asocira samo sa sovjetskim ratnim filmovima. Na pitanje koji su ruski filmovi poznati u Srbiji, jedan ispitanik je spomenuo „Staljingrad“. Neko se još setio i „slavnog reditelja Mihajlova, koji je snimio nešto o suncu“.

Srbi ipak bolje poznaju rusku književnost. Znaju Jesenjina, Puškina, Dostojevskog, Čehova i Tolstoja i puno im hvala na tome. Istina, među ruske pisce nekako su zalutali Čajkovski i Bukovski…

(Nacionalist)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *