TAJNA ANALIZA CIA UZNEMIRILA EVROPU: Ukoliko počne rat na Kosovu umešaće se Rusi, a onda nastaje HAOS!

U poverljivoj analizi operativaca američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), koja je prošle nedelje prosleđena na više adresa visoko pozicioniranih zapadnih diplomata u Beogradu, analitičari CIA procenjuju da bi Putin u najkraćem mogućem roku Srbiji poslao oružje, ali i vrhunski obučene specijalce, zbog čega bi sukob na Kosovu lako mogao da se pretvori u veliki evropski rat.

Amerikanci svoju analizu temelje na uverenju da Putin doživljava Srbiju kao poslednjeg iskrenog saveznika na Balkanu.

“Sasvim pouzdani izvori iz Kremlja svedoče da Putin neće oklevati da upotrebi vojnu silu ako Srbi i Srbija budu u opasnosti. Ruske rakete i avioni za samo nekoliko sati sprečili bi svaki veći, frontalni napad na Srbe. Rusija bi sasvim sigurno, na zahtev Beograda, intervenisala u korist Srbije. Moskva ne priznaje Kosovo kao državu i nema nikakve odnose sa Prištinom”, navodi se u obaveštajnoj analizi.

Analitičari CIA upozoravaju i da Beograd danas ima mnogo jače saveznike nego 1999. godine.

“Osim što je u postojećim okolnostima nemoguće ući u veći oružani sukob sa Srbijom a da to ne povuče i sukob sa Rusijom, ne treba zanemariti ni značajne interese Kine, ali i nekih drugih sila…” – piše u izveštaju.

Vojni komentator Miroslav Lazanski upozorava da Priština neće odmah doneti odluku da upadne na sever Kosova, već da će se to desiti suptilno, kroz incidente, patrole i isticanje znamenja “vojske Kosova”.

– Albanci imaju specijalne savetnike iz američkih timova za propagandno-psihološko delovanje. Pogledajte njihovu obuku, pogledajte njihove oficire koji su u jedinicama, to su sve američki oficiri koji govore i albanski jezik i engleski. Ono što sam tamo video nije naivno, nemojte da se zavaravamo. Kad dostignu tih 5.000 ‘vojnika’, to su već dve teške brigade. Njihov cilj jeste etnički čisto Kosovo – rekao je Lazanski.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *