Tramp pravi svoju EU: Srbija pozvana da se priključi!

Američki predsednik Donald Tramp okupiće u jednu veliku i jaku grupaciju saveznike SAD unutar Evropske unije i tako praktično formirati paralelnu EU. Prema projekcijama Vašingtona, među tim državama trebalo bi u dogledno vreme da se nađe i Srbija. Nas Tramp planira da privuče preko Višegradske grupe (Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska), sa kojom imamo sve jaču saradnju i izrazito prijateljske odnose (osim sa Poljacima), i to nakon što bude realizovana podela Kosova.

Po analizama pojedinih zapadnih instituta i medija koji se bave ovom temom, ali i prema informacijama iz diplomatskih krugova, upravo iz ovog ugla treba posmatrati poslednje izjave mađarskog premijera Viktora Orbana i češkog predsednika Miloša Zemana na teme Kosova i ubrzavanje evrointegracija Srbije.

  • Tramp je sada već u otvorenom ratu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Da ne bude zabune, taj rat bukti na liniji Vašington-Berlin i nema veze sa ličnim odnosima američkog predsednika i nemačke kancelarke. Kap koja je prelila čašu bila je poseta Merkelove Kini tokom koje je dogovorila proširenje ekonomske saradnje, a nijednom rečju nije pomenula nemire u Hongkongu (pogledajte okvir – prim. aut.). S druge strane, Tramp je, uprkos povremenim neslaganjima, izabrao Francusku i Emanuela Makrona za glavne saveznike u EU i u narednom periodu jasno će se definisati i odvojiti američka interesna sfera unutar Evropske unije. Nju će, svakako, predvoditi upravo Makron – objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa, visokopozicionirani zapadni diplomata koji je dugo na službi na Balkanu.

Nisu, naravno, samo odnosi s Kinom tačka razdora između SAD i Nemačke. Tu su i gasovod „Severni tok 2“, kojim će ruski gas stizati do Nemačke, odnos prema Ukrajini, finansiranje NATO, ali i situacija na Balkanu. Posebno su različiti pogledi Vašingtona i Berlina po pitanju Kosova.

  • Amerikanci su manje-više otvoreno poručili da je za njih podela Kosova ne samo prihvatljiva već i opcija broj jedan, i u jednom trenutku je ta ideja počela na neki način da dominira u međunarodnoj zajednici. Onda se umešala Nemačka, izričito se protiveći razgraničenju Srba i Albanaca, i sve se maltene vratilo na početke pozicije. Nije to glavni, ali je svakako jedan od bitnih razloga zaleđenih odnosa SAD-Nemačka, zbog kojih će se Vašington i truditi da na svaki način pocepa EU i podeli je na dva dela – kaže naš sagovornik diplomata.

Uz tradicionalne američke saveznike u Evropi (Francuska, Poljska, Češka, Mađarska, Rumunija, Italija, baltičke zemlje…), Tramp računa i na države poput Srbije kojima bi u ovom trenutku svakako više odgovaralo da se nađu u američkom nego u nemačkom taboru. U našem slučaju, adut Vašingtona će pre svega biti Kosovo, odnosno realizacija ideje o podeli, ali i odlični odnosi sa pojedinim zemljama koje gravitiraju ka Trampu. Zbog toga se posebno insistira na tesnoj saradnji Srbije i Višegradske grupe, kao i eventualnom proširenju te grupe u format E6 (Orbanov projekat o kojem je Srpski telegraf već pisao i koji podrazumeva proširenje Višegradske grupe Rumunijom i Srbijom).

Dejan Miletić (Centar za proučavanje globalizacije) smatra da je nesporno da se u Evropi vodi i vodiće se velika bitka za prevlast.

  • Srbija se do sada trudila i uspevala da ne upadne u scenario da veliki preko nje lome ruke. Nadam se da ćemo i nadalje uspešno plivati u takvom okruženju. U tom kontekstu, ekonomska saradnja sa Nemačkom je za nas od izuzetnog značaja. S druge strane, ne možemo se odreći ni saradnje sa zemljama naklonjenijim Americi, pre svega Višegradskom grupom, a još manje razvijanja i jačanja odnosa sa Vašingtonom – navodi naš sagovornik i iznosi procenu da će Tramp nastaviti sa doziranim pritiskom na Evropsku uniju na razne načine, pa i okupljanjem američkih saveznika unutar EU, ali da u tim pritiscima neće ići do kraja, što bi podrazumevalo neku vrstu rascepa Unije.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *