Tuga kod naših suseda: DEČAK (11) PREMINUO OD KORONE!

Tuga u Hrvatskoj, mališan nije bolovao od drugih bolesti

Dečak star 11 godina preminuo je tokom noći u Klinici za infektivne bolesti Dr Fran Mihaljević u Zagrebu od posledica infekcije virusom korona. Radi se o najmlađoj osobi preminulioj od korone u Hrvatskoj!

Nezvanično se saznaje da dečak nije bolovao od drugih bolesti već je došlo do retke komplikacije. Odnosno, došlo je do multiorganskog upalnog sindroma koji se javlja kao preterani imunološki odgovor.

Kod dečaka je navodno došlo do multisistemskog upalnog sindroma, vrlo retkog i izuzetno opasnog sindroma koji pogađa decu od dve do 15 godina, a koji je detektovan u aprilu prošle godine u SAD i Velikoj Britaniji kod dece obolele od virusa korona.

Sindrom ima karakteristike slične sindromu toksičnog šoka i Kavasakijeve bolesti i izaziva upalu krvnih sudova po celom telu.

 Upala može ograničiti protok krvi i oštetiti srce, bubrege i druge organe. Sindrom može biti posledica imunološkog odgovora tela na prisustvo virusa korona SARS-CoV-2 – objasnio je u stručnom radu Kvang Sik Kim, dečiji infektolog centra Džon Hopkins. Najčešće se javlja u roku od četiri nedelje izloženosti virusu.

Roditelji bi, prema njegovom savetu, hitno trebalo da potraže pomoć lekara ako obolelo dete ima temperaturu višu od 38 stepeni 24 sata ili duže te, uz to, ima barem još jedan od sledećih simptoma:

– neuobičajena slabost

– crveni osip

– bol u stomaku

– povraćanje i dijareja

– crvene, ispucale usne

– crvene oči

– natečene ruke ili noge

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *