TUGA NA MARAKANI: Preminula legenda Crvene Zvezde!

Fudbalski klub Crvena zvezda sa velikim žaljenjem je obavestila javnost da je danas u 94. godini preminuo Miodrag Mališa Petrović.

Petrović je poslednji živi svedok osnivačke Skupštine Crvene zvezde i golman generacije kluba koja je 1946. godine osvojila prvu titulu prvaka Srbije.

Petrović je rođen 13. februara 1927. godine u Bačkoj Palanci gde je i počeo karijeru kao golman u tamošnjem klubu. U Beograd je došao kao izbeglica 1941. godine i sa pokojnim novinarem Miletom Kosom bio je prebačen u podmladak SK Jugoslavije. U tom klubu je igrao sve do novembra 1944. kada je pristupio „USAOS“.

Na poziv Slobodana Ćosića prisustvovao je u osnivačkoj Skupštini Crvene zvezde 4. marta 1945. godine i postao njen član. Istog dana je odigrao i prvu zvaničnu utakmicu kluba protiv prvog bataljona druge brigade KNOJA. Odigrao je i prvu utakmicu prvenstva Srbije protiv Čačka koja je bila i uvod u šampionsko slavlje.

Sa generacijom koju je predvodio Rajko Mitić posle osvojene prve titule prvaka Srbije 1946. godine doživeo je da podigne i prvi pehar osvajača Kupa Jugoslavije 1948. godine.

Za Crvenu zvezdu je do 1951. godine odigrao 87 utakmica, osvojio titulu 1946, tri Kupa Jugoslavije 1948, 1949. i 1950. godine.

Golmansku karijeru gradio je zatim u Mačvi iz Šapca (51 meč) i Radničkom iz Beograda (130 utakmica) sve do 1957. kada je završio aktivnu karijeru.

Zaposlio se u Ministarstvu unutrašnjih poslova gde je proveo ceo radni vek.

Ostao je u fudbalu i bio je trener mnogih manjih beogradskih klubova, predvodio je u više navrata Žarkovo, Železnik, Polet, Jedinstvo iz Zemuna, BSK Batajnicu, Dobanovce, Surčin. Bio je i generalni sekretar trenerskog udruženja Beograda 11 godina, predsednik Udruženja trenera pri SOFK Beogarada i Srbije, a u dva mandata po četiri godine bio član Disciplinske komisije FS Jugoslavije. Nosioc je zlatne i srebrene plakete FS Jugoslavije i mnogih drugih sruštvenih i sportskih priznanja.

„Miodrag Mališa Petrović je 75 godina bio uz Crvenu zvezdu, tih, odmeren čovek i pravdoljubiv. Zato je pre pet godina i pokrenuo pitanje priznavanja titule prvaka Srbije iz 1946. godine. Javno se borio, sa pravnim timom kluba dokazivao tvrdnje i pre osam meseci poručio:

– E, sada sam potpuno srećan. Pravda uvek pobedi…

Za Mališu je Zvezda bila emocija, Rajko Mitić prijatelj kakav se stiče jednom u životu. Bio je i predsednik Udruženja veterana „Rajko Mitić – Stjepan Bobek“ od 2007.

Ispraćaj za kremaciju Miodraga Mališe Petrovića biće obavljen u najužem krugu porodice, dok će komemoracija biti obavljena kad se Vanredno stanje bude završilo. FK Crvena zvezda će vas blagovremeno obavestiti o datumu.

FK Crvena zvezda porodici i prijateljima našeg Mališe izražava poruke najiskrenijeg saučešća“, kaže se na sajtu Crvene zvezde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *