SEKRETARICU ubijenog lidera GI SDP Olivera Ivanovića, Silvanu Arsović, policija u Prištini osumnjičila je da je učestvovala i pomagala u – ubistvu svog šefa?! Konkretno, da je pre likvidacije isključila kamere na sedništu stranke. Zbog toga su joj u ponedeljak, nakon saslušanja, odredili pritvor od 48 sati. Arsovićeva će u utorak biti saslušana i u Specijalnom tužilaštvu i sudu.

 

Ovo, za „Novosti“, potvrđuje njena šefica i potpredsednik GI SDP Ksenija Božović. Ona je sinoć razgovarala sa Silvaninim advokatom, koji je rekao da policija nije pokazala nikakav dokaz na osnovu kojeg bi je zadržali u pritvoru.

– Spomenuli su neki nalaz veštaka, koji im nisu dali na uvid. Navodno je veštak utvrdio odgovornost u vezi s isključivanjem kamera u našim stranačkim prostorijama u vreme Oliverovog ubistva i za to su osumnjičili Silvanu. To je strašno šta nam rade. Ona mu je do srži bila odana. Sedela je sa njim u kancelariji 15 godina – kaže nam Božovićeva.

Ona navodi da joj je advokat rekao da Arsovićeva nije poslednja osoba koja će biti privedena u ovoj istrazi. Na pitanje – očekuje li da policija zakuca i na njena vrata Božovićeva kaže:

– Ja sam tu. Nikud ne idem. Čekaću ih. A Silvanu ću svim silama braniti. Ona je samohrana majka maloletnog deteta, koja nema nikoga. Zbog svega očekujemo reakciju Beograda. Ljudima se svašta „pakuje“, nema ni prava, ni pravde.

SASLUŠAN RADOIČIĆ
POTPREDSEDNIKA Srpske liste Milana Radoičića, kojeg traži kosovska policija u istrazi Ivanovićevog ubistva, saslušala je u ponedeljak policija u Srbiji. MUP je u saopštenju naveo da su u skladu sa zahtevom Tužilaštva za organizovani kriminal uzeli izjavu od Radiočića o njegovim saznanjima o ubistvu Ivanovića. Kako smo saznali, Radiočić je negirao bilo kakvu umešanost u taj zločin.

Ksenija Božović kaže da ne može da veruje šta kosovski Albanci sve rade i da niko normalan neće poverovati da je Silvana kovala zaveru protiv Olivera.

Policija samoproglašenog Kosova upala je u ponedeljak oko deset časova na posao kod Arsovićeve u prostorije GI SDP u Kosovskoj Mitrovici i odvela ju je, uz šturo objašnjenje da je potrebno da dopuni svoju izjavu koju je ranije dala u Specijalnom tužilaštvu. Kazali su da treba da se izjasni o novim okolnostima u istrazi. Pokazali su joj nalog da mora odmah da krene sa njima.

Međutim, na putu do Prištine Silvana Arsović se, negde kod Vučitrna, javila telefonom Kseniji Božović i rekla, kako su joj policajci savetovali, da angažuje advokata ili će joj branilac biti određen po službenoj dužnosti. To je već bio alarm da će tužilaštvo za nešto da je osumnjiči i da je uhapšena. Posle toga njoj je oduzet i isključen telefon.

Da Priština manipuliše istragom oko ubistva Ivanovića i da to očigledno koristi u političke svrhe i podizanje tenzije, veruje i Oliverova supruga, Milena Ivanović. Ona je za „Novosti“ rekla da je upad u stranačke prostorije i privođenje sekretarice dokaz javašluka i bezobrazluka Prištine:

– Silvana je bila jedan od najiskrenijih i najodanijih Oliverovih prijatelja i zato sve vidim kao nameru Prištine da iskoristi ovaj slučaj. To najoštrije osuđujem i očekujem da se ona koliko danas vrati svojoj porodici i svom sinu.

iz Srpske liste saopštili su da se hapšenjem i neosnovanim pritvaranjem Arsovićeve, koja je poznata kao iskreni prijatelj ubijenog Olivera Ivanovića, nastavlja institucionalno nasilje i pritisak na Srbe na KiM

Arsovićeva je dosad već dvaput davala izjavu u Specijalnom tužilaštvu i oba puta se uredno odazvala na njihov poziv.