Ubica žene i deteta iz Rakovice bio osuđivan

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zatražio je danas, povodom ubistva u Centru za socijalni rad u Rakovici, najoštriju kaznu za počinioca osumnjičenog za ubistvo bivše žene i četvorogodišnjeg sina.

Ministar Stefanović je na konferenciji za štampu rekao da će se u najskorije vreme u okolini centara za socijalni rad povećati broj policijskih patrola, da će fizičko obezbeđenje u centrima biti povećano, kao i broj zaposlenih u tim ustanovama.

Stefanović je potvrdio da je M.N. (43) ubio svoju bivšu suprugu M.Đ. (38) na parkingu ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, dok se još utvrđuju sve činjenice i okolnosti u vezi sa smrću deteta starog četiti i po godine.

Kako je objasnio, zločin se dogodio tokom sprovođenja odluke suda o preuzimanju deteta, odnosno kada je otac vraćao dete u Centar za socijalni rad.

Takođe, napadač je savladan, priveden i tužilac je uključen u slučaj.

Upitan da li je ubica imao policijski dosije, ministar je rekao da je osuđivan zbog nelegalnog držanja oružja još 2010. godine, kao i zbog jednog razbojništva.

Takođe, dodao je da su supružnici bili u brakorazvodnoj parnici u kojoj je bilo dosta međusobnih opstužbi za sprečavanje viđanja deteta.

Stefanović je dodao da će biti pooštreni u uslovi za viđanje dece.

„Doneće se određena vrsta propisa da bi se ocenilo da li roditelj može da se nađe u takvom prostoru i na koji način će biti organizovano viđanje deteta“, objasnio je on.

Takođe će se raditi odmah na boljoj koordinaciji sudova i centara za socijalni rad, a veoma je važno blagovremeno obaveštavanje policije u situacijama gde postoji rizik.

Kazao je da je dobro obaveštavanje od presudnog značaja u svakoj situaciji gde postoji sumnja na rizično ponašanje.

inistar je rekao i da izuzev najoštrijih kazni ne postoji drugi način da društvo pošalje jasnu poruku nasilnicima i da im pokaže da naša deca i žene moraju biti zaštićena i ne smeju biti žrtve.

„Najoštrije osuđujemo ovaj monstruozni zločin i tražimo najtežu kaznu“, poručio je Stefanović.

SVET ZA SPREČAVANJE NASILJA U PORODICI

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će sutra na sednici Vlade Srbije na dnevnom redu biti formiranje saveta za sprečavanje nasilja u porodici, a na osnovu Zakona koji je 1. jula stupio na snagu.

Kuburović je na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrima unutrašnjih poslova i rada, a povodom današnjeg ubistva žene i deteta u Centru za socijalni rad u Rakovici, rekla da i taj sastanka pokazuje da je vlada spremna da se bori sa nasiljem.

Ministar Zoran Đorđević poručio je da će se boriti protiv ovakvih stvari i da će se učiniti sve da se tako nešto više nikada ne dogodi.

On je precizirao da su danas povređena i tri radnika Centra, ali da su oni van životne opasnosti i da su medicinski zbrinuti, kao i da je izdao nalog da inspekcija utvrdi da li je bilo propusta u radu.

Donećemo odmah određene mere u okviru ovog ministarstva da ustanove budu dodatno obezbeđene i budu uvedene dodatne procedure, poručio je Đorđević.

U Centru za socijalni rad u beogradskoj opštini Rakovica, muškarac je danas ubio ženu nožem i davio njihovog četvorogodišnjeg sina. Dete je podleglo povredama u bolnici.

Teško je povređeno i troje zaposlenih u Centru za socijalni rad, a napadač uhapšen posle reakcije komunalne policije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *