В. Д. управник Народне библиотеке Србије – Владимир Пиштало

Владимир Пиштало (Фото З. Анастасијевић)

Књижевник Владимир Пиштало именован је за в.д. управника Народне библиотека Србије на данашњој седници Владе Србије.

Познати писац дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Сарајеву, стекао је звање мастера на Универзитету у Њу Хемпширу, Одсек за америчку историју, где је и докторирао.

Предавао је на Колеџу Бекер, Лестер и Ворчестер, Масачусетс, на Универзитету у Београду и на Универзитету у Њу Хемпширу.

Добитник је бројних награда: „Меша Селимовић” за збирку есеја „Значење џокера” (2020), „Григорије Божовић” за роман „Сунце овог дана” (2019), „Кочићево перо” за роман „Венеција”, као награде за најпродаваније књиге у Србији за романе „Венеција” (2011) и „Тесла, портрет међу маскама” (2009).

Добио је и награду библиотеке Србије за најчитанију књигу у библиотекама Србије (2009), Нинове књижевне награде за роман „Тесла, портрет међу маскама” (2008) и многе друге.

Иза себе има богато радно искуство: од 2019. године председник је Културног форума Европског покрета у Србији, а од 2017. уредник Пројекта књижевних приказа, Српске студије, док је од 2010. координатор групе за програм „Дијалог цивилизација: друштвени конфликт на Балкану” Универзитета Нортистерн.

Био је руководилац пројекта „Одрживост и култура” на Институту за одрживост Универзитета у Њу Хемпширу, уредник часописа „Књижевна реч” и „Дело”, а бавио се и драматуршким креативним пословима, јер је писао сценарија за ТВ Београд и био је уредник у недељнику „Железничке новине”, пренео је Танјуг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *