VAŠINGTON MENJA POLITIKU! Stejt department izdao saopštenje, ovo je novi plan Amerike za Kosovo!

SAD u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU, čija je svrha postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, saopštio je američki Stejt department.

Portparol Stejt departmenta je u odgovoru Glasu Amerike na pitanje o budućem angažmanu američke administracije u dijalogu dve strane naveo da je to rešenje, koje treba da dovede „do međusobnog priznanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države i jačanja njihovih demokratskih institucija, od suštinske je važnosti za napredak Kosova i Srbije“.

„To bi poboljšalo bezbednost i prosperitet obe zemlje, unapredilo njihove težnje za članstvom u Evropskoj uniji i drugim institucijama i podržalo ostvarenje trajnog cilja da Evropa bude u miru, celovita i slobodna”, navedeno je u pisanom odgovoru neimenovanog portparola Stejt departmenta.

Priština

U odgovoru se dodaje da je Entoni Blinken, novi državni sekretar, tokom pretresa u Odboru za spoljne poslove američkog Senata, rekao da pozdravlja napore administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

“Kao što znate, izabrani predsednik (Bajden) je u prošlosti proveo dosta vremena u tim zemljama. Mislim da deli uverenje da postoje stvari koje možemo učiniti kako bi Kosovo napredovalo, a nadam se, i Srbija”, podseća se u odgovoru Stejt departmenta

Glasu Amerike na izlaganje državnog sekretara Blinkena.

(Alo)

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *