Veličanje NDH u udarnom terminu: BUJOŠEVIĆ BRANI USTAŠE NA RTS!

Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak veličao je ustaški grb iz doba NDH sa prvim belim poljem, koje simbolizuje etnički čistu Hrvatsku. On je ponosno pričao o „povjesnom simbolu“ svoje države u udarnom terminu na Radio-televiziji Srbije.

Na mestu gde je „naše pravo da znamo sve“, pod dirigentskom palicom Dragana Bujoševića, u prajm-tajmu šepurio se Čičak i strastveno branio NDH grb.

Ovim gostovanjem proustaškog političara iz Lijepe njihove RTS je posle niza skandala dotakao dno jer se ne može ni zamisliti da se Čičkov srpski pandan pojavi u bilo kom, a posebno ne u udarnom terminu HRT i veliča ekstremne nacionaliste.

Tako se Čičak, sa blagoslovom šefa RTS, u gledanoj emisiji „Upitnik“ bez ikakvog srama hvalio ustaškim grbom i pozdravio njegovo pojavljivanje na nedavno održanom ultradesničarskom skupu u Blajburgu. Čičak je s ponosom isticao da je taj grb njegov i da ga poštuje jer je „istorijski“.

– To je grb koji počinje belim poljem, a koji se nalazi na Crkvi Svetog Marka u Zagrebu u centru hrvatske vlasti. Hrvatska ima službeni grb sa prvim crvenim poljem, koji je ustanovio Franjo Tuđman, i taj povijesni. Ovaj traje od Austrougarske monarhije i na tom mestu je kroz kraljevinu Jugoslaviju, NDH, komunističku Jugoslaviju. U čemu je problem? To nije ustaški grb. Ustaški ima oko sebe slovo U i to je velika razlika. Ja taj grb poštujem i to je moj grb – rekao je Čičak i zgrozio generalnog sekretara predsednika Srbije Nikolu Selakovića i istoričara Aleksandra Životića, koji su, pored njega, bili gosti u „Upitniku“.

Čičak je kao vođa projekta „Prevencija navijačkog nasilja“ rekao da se redovno beleže poruke koje se skandiraju na utakmicama četiri hrvatska fudbalska kluba. Tako je krenuo da navodi najgnusnije preteće stihove upućene srpskom narodu poput „ubio bih Srbina“, „Srbe na vrbe“, „šugava rijeko, puna si Srba, ne brini, rijeko, biće još vrba“, „mi Hrvati ne pijemo vina nego krvi od Srbina“…

Čičak je čak u jednom trenutku Selakoviću pokazao tregere na pantalonama u boji šahovnice koje nosi ispod sakoa i pitao ga da li mu to smeta.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže za Srpski telegraf da je Čičkovo objašnjenje na srpskoj državnoj televiziji vrhunski cinizam, koji ga otvoreno karakteriše kao simpatizera NDH.

– Pristalice ustaške ideologije ga smatraju svojim i kada se koristi u javnom životu poruka koju šalje je strahotna prema svim narodima koji su doživeli genocid pod kapom NDH. Tuđman jeste učinio iskorak u promeni boje prvog polja na grbu, ali samo zato što je mislio da bi to bilo štetno za novu hrvatsku državu – smatra Linta i dodaje da reciprocitet u gostovanjima srpskih političara mora da postoji i na HRT.

Istoričar Božidar Kljajević za naš list objašnjava da su svi simboli Hrvata novijeg doba, pa tako i ustaški grb.

– To što se grb sa prvim belim poljem nalazi na crkvi ne znači da je dozvoljen u upotrebi u kojoj ga Hrvati koriste, za koju znamo i mi, a i oni vrlo dobro, da vređa Srbe. Srpski grbovi kačili su se na crkve, pa tako su i oni u svoje vreme okačili svoj grb. Hrvati vole da uzimaju detalje iz istorije Srba i tako stvaraju svoju – navodi Kljajević.

Komentar od direktora RTS nismo dobili, a sa mejla PR službe javnog servisa stigao je odgovor da ćemo uskoro dobiti odgovor na naša pitanja. Do zaključenja ovog broja to se nije desilo.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *