Вода у Пеку као кречно млеко, грађани бесни!

Још нема решења за загађени Пек

Bода подсећа на кречно млеко са нијансама сребрне и зеленкасте боје. Грађани су узнемирени и бесни, а локално руководство и даље чека да неко са виших инстанци реагује

Кучево – Док чекају да неко од надлежних у држави реши ситуацију, мештани Кучева и даље су сведоци замућења некада златоносног Пека, који протиче кроз ову општину. У недељу су поново на фејсбук групи „Сачувајмо реку Пек” освануле фотографије потпуно замућене реке чија је вода подсећала на кречно млеко са нијансама сребрне и зеленкасте боје. Грађани су узнемирени и бесни, судећи по коментарима, а локално руководство и даље чека да неко са виших инстанци реагује јер су они своје ингеренције истрошили. Од првих дописа које су послали на готово све адресе надлежних, укључујући и председника и премијерку и ресорна министарства, прошло је скоро двадесет дана, а прослеђени су им и резултати анализа које су потврдиле вишеструко увећане вредности тешких метала у делу Пека који протиче кроз Кучево.

– Јавили су нам се из Министарства за заштиту животне средине и затражили неке додатне информације што нам говори да нешто раде на решавању овог проблема – каже Даријан Дрикић, помоћник председника општине Кучево за екологију. Ипак, сматра да је киша крива за најновије замућење реке.

У међувремену узорковали су воду из 23 бунара у домаћинствима уз обалу Пека. Раде се анализе на присуство тешких метала, а резултате очекују ове седмице. Наредних дана, најављује Дрикић, локална самоуправа радиће и анализе рибљег фонда и земљишта уз реку.

Небојша Јоксић, еколошки активиста из Кучева, отишао је корак даље и половином марта је сам узео узорке воде из Пека и дао на анализу једној београдској лабораторији, како би упоредио резултате са званичним. Ових дана стигли су налази.

Упоређујући резултате испитивања достављеног узорка реке Пек са максимално дозвољеним граничним вредностима емисије прописаним Уредбом о граничним вредностима загађујућих материја у површинским и подземним водама и седименту и роковима за њихово достизање, може се закључити да су за параметре амонијум јон, нитрити, сулфати, манган и ХПК повећане вредности у односу на граничне за трећу класу воде, наведено је у том испитивању.

Загађење се иначе приписује руднику бакра Мајданпек који испушта отпадне воде у Пек који потом тече кроз Голубац, Кучево, Велико Градиште одакле се улива у Дунав. Власници рудника, кинеска компанија „Зиђин” и даље се не оглашавају овим поводом, а оглушили су се и на позив за разговор са председницима општина кроз које протиче Пек.

Састанак смо иницирали још пре урађених анализа али та компанија се није одазвала, потврђује помоћник председника општине Кучево.

Како „Политика” незванично сазнаје, „Зиђин” је тренутно обуставио испуштање отпадних вода у реку. Тражи се алтернативно решење, а претпоставка је да се размишља о изградњи филтер станице, односно постројења за пречишћавање.

До даљег је мештанима Кучева од старне локалне власти препоручено да се вода из реке не користи за наводњавање и да се не пеца и конзумира риба.

Подсетимо, резултати Завода за јавно здравље Пожаревац показали су да Пек у Кучеву садржи  бакар у скоро дуплој концентрацији од дозвољене, манган је повишен десет пута, а гвожђе је чак 12 пута увећано у односу на референтну вредност.

Политика.рс/Оливера Милошевић

(Фото Б. М. К)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *