ZALAŽEM se za razgraničenje sa Albancima i to je politika koju predstavljam, a da li ćemo u tome uspeti, to ne zavisi od nas. Za tango je potrebno dvoje. Rešenje za Kosovo i Metohiju, ako ga bude, mora da bude sveobuhvatno, a ne jednostavno niti uprošćeno, kako neki zamišljaju.

To je u četvrtak izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ta poruka je izazvala veliku pažnju pred možda odlučujuće pregovore o statusu naše južne pokrajine.

Obrazlažući ovaj svoj stav za „Novosti“, predsednik je kazao da nije rekao ništa novo i da opciju razgraničenja zagovara godinama.

– Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum kao što je danas u kome nam jedno piše, a sasvim drugo imamo na terenu.
Vučić je prethodno kazao da je uvek izvor potencijalnog sukoba kada imate teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada. On je kazao da ne želi da iznosi neke stvari i o čemu pregovara sa kosovskim Albancima, jer bi tako otvorio karte Srbije, za razliku od Tačija i Haradinaja, pojedinih zapadnih predstavnika, ali i onih u domaćoj javnosti koji sve znaju, „a nisu nijednom razgovarali niti prisustvovali bilo kakvim razgovorima“:

– Nisam neodgovoran i neću da izlazim sa „veličanstvenim patriotskim izjavama“. Znam svoj posao i radim ga u najboljem interesu Srbije i nedvosmisleno ću reći šta mislim kada se bude bilo blizu nekog opipljivog rešenja.

Poručio je i da 4. novembra neće biti nikakvih izbora, niti referenduma, kako to prognoziraju pojedinci iz opozicije. On je osudio tvit predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića koji se odnosio na premijerku Anu Brnabić i koji je glasio: „Kreatura koja se sticajem vanredno nesrećnih okolnosti našla na čelu Vlade Republike Srbije sebi dozvoli da kaže da po pitanju Kosova `mi u ovom trenutku nemamo zvaničan stav`“:

– Ona (Brnabićeva) je deset puta pametnija, 50 puta moralnija i časnija, a sto puta vrednija od njega, a da ne pričam koliko puta stručnija i nije ništa uradila protiv Srbije, dok je Jeremić uništio priliku Srbije da sačuva KiM.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da su svi zabrinuti šta bi razgraničenje značilo za nezavisno Kosovo, a nisu nimalo zbog najave da će Kosovo i Albanija imati jednog predsednika ili da neće imati međusobnu granicu:

– Haradinaja nije napao niko od političara iz Srbije koji su za celovito i nezavisno Kosovo. On u Srbiji ima brojne glasne saveznike, a Vučić samo narod.

foto D.Milovanović

Da Srbija u rešavanju kosovskog pitanja mora da traži kreativno rešenje smatra ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ocenivši istovremeno tragikomičnim to što Tači govori o podeli centralne Srbije:

 

– Tači govori ne o podeli Kosova, već da korekcija granica podrazumeva pripajanje Preševa, Bujanovaca i Medveđe Kosovu. Kao da smo svi bunike jeli, pa će neko da prihvati takvu ideju.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za „Novosti“, da bi po njegovom mišljenju razgraničenje možda moglo da znači da deo Albanije pripadne Srbiji tako da ona dobije izlaz na more preko severa Albanije, a da deo Kosova pripadne Albaniji, ali kako je to nerealno, on kaže da „razgraničenje“ nije dobar termin ako se govori o KiM, jer sa Kosmetom nemamo granicu već administrativnu liniju.

POPOVIĆ: KOMPROMIS SAMO PO USTAVU

SRBIJA je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali kompromis mora biti po Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244, jer je Kosovo oduvek bilo, jeste i biće Srbija – izjavio je u četvrtak ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je ukazao na to da Srbija nije u lakoj situaciji, jer je s raznih strana pritiskaju zbog Kosova, ali je podsetio da su naši preci bili u još težim situacijama pa su uvek bili junaci i čuvali Kosovo.

Kosovska Mitrovica, foto Tanjug

PONOSAN SAM ŠTO NEMA JEDNOUMLjA

PREDSEDNIK je rekao i da je ponosan što u Srbiji ne vlada jednoumlje, što svako može da kaže šta hoće, i osvrnuo se na optužbe opozicije da su neki mediji u službi „fašističkog režima“:

– To najbolje govori o onima koji su tako nešto rekli. Zamislite kakvu bi hajku podigli po celom svetu da sam to rekao ja protiv njih i Šolakovih medija. Opozicija bi očigledno volela da nas vrati u vreme jednoumlja, kao što je bilo ranije kada nijedna informacija koja nije bila u njihovu korist nije mogla da prođe. Danas imate jednog kablovskog operatera i televiziju koji 24 sata rade protiv predsednika, a novina koliko hoćete.

LONDON PROTIV, SAD ZA FLEKSIBILNOST

VERUJEMO da pozivi za izmenu nacionalnih granica mogu dovesti do destabilizacije – navela je britanska ambasada u Prištini, u odgovoru RSE. U saopštenju se podseća da britanska vlada podržava normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, za koju smatra da je od vitalnog značaja za bezbednost, stabilnost i prosperitet „obe zemlje i regiona u celini“. SAD su, kako je Tanjugu rečeno u ambasadi te države u Beogradu, spremne da slušaju i pomognu Beogradu i Prištini u pronalaženju zajednički dogovorenog rešenja za Kosovo. U ambasadi, takođe, ističu da je vreme da obe strane budu „kreativne i fleksibilne“..

Bela kuća, foto Tanjug/Ap

AKO HOĆE PAVELIĆA, NEKA GA PRIHVATE

UPITAN šta misli o pojedinima iz opozicije koji su rekli da bi prihvatili i Antu Pavelića ako je protiv Vučića, odgovorio je:

– Ako bi prihvatili i Pavelića, neka ga prihvate, neka prihvate koga hoće.

Dodao je da je video da je mnogo popularan u Hrvatskoj, a da je u Glini, na Tompsonovom koncertu, bio najpopularniji:

– Vikali su „Vučiću, pederu“ glasnije nego bilo ko drugi. Tad sam shvatio da moja popularnost u Hrvatskoj drastično raste. Vidim da je „Vučiću, pederu“ postala omiljena pesma među naslednicima hrvatskih bojovnika. Mnogo su hrabri i jaki, kad to viču, sve sipa i pršti, ali neka ne brinu, tamo se neću kandidovati.

Novosti.rs