VUČIĆ I NOVI PUT SVILE: Kina uložila 10 milijardi $, 1.000 pametnih kamera pokriva Beograd

Saradnja Srbije i Kine zadivljujuća je! Bar što se nas tiče. Ali i naših suseda i čitavog Balkana pa i Evrope. Naime, podaci kažu da su kineske investicije u EU na primer 2008. iznosile 840 miliona dolara, da bi 2017 skočile na gotovo neverovatnih 18 milijardi dolara. „Novi put svile“ ili kako ga Kinezi sada zvanično zovu – Jedan pojas, jedan put – govori o ogromnom interesovanju Kine za investicije na evropskom tržištu. Sa druge strane taj gigantski korak iz Azije u Evropu, zabrinuo je mnoge a pogotovo Amerikance.

Vlada Srbije je sa kineskom firmom Huawei nedavno je završila projekat „Pametan grad“ koji obuhvata instaliranje 1.000 sigurnosnih pametnih kamera najnovije generacije na 800 lokacija širom Beograda. Kamere su opremljene tzv veštačkom inteligencijom mza prepoznavanje lica i registarskih tablica. Zahvaljujući ovim kamerama, mngi ozbiljni kriminalci su locirani i pohapšeni a još više ljudi koji nisu na vreme registrovali svoj automobil sada plaćaju kazne od 50 000 dinara pošto ih je kamera usnimila dok voze neregistrovani.

Kada je pre 30-tak godina Mira Marković, supruga tadašnjeg predsednika države, govorila da će u Beogradu napraviti kinesku četvrt i da će izgraditi brze pruge po Srbiji, liberalalna komunistička opozicija je od toga pravila sprdnju, čak su joj i posprdno pevali: “ Biće nama brzih šina, samo nek je živa Kina!“ Danas je glavni kineski projekat u Srbiji – rekonstrukcija i modernizacija 350 km železničke pruge Beograd – Budimpešta.

Primera radi, Kina u BiH investira preko milijardu evra u dva dela auto puta i termoelektranu u Tuzli. Dalje, kineska državna firma je uložila 600 miliona evra i postala većinski vlasnik luke Pirej. Ova luka je glavna kineska baza za Evropu, umesto da idu do znatno skupljih i daljih evropskih luka u Holandiji i Nemačkoj. Kineske firme su u Albaniji sada većinski vlasnici državnog aerodroma, pošto su uložili 81 milion evra. U Crnoj Gori grade autoput vredan 800 miliona evra.

Ipak, kineske investicije u Srbiji su gotovo trostruko veće od ulaganja u sve ostale balkanske zemlje i one iznose neverovatnih 10 milijardi dolara. A bilateralna trgovina dve zemlje iznosi između 2 i 3 milijarde godišnje. Šta reći, možda „Hvala brate Si!“, a ni Mira nije bila tako luda kako je većina nas tada mislila.

Gradiša Katić/Afera

Foto. Sputnik.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *