Vučić i Zaev razgovaraće danas tačno u podne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će telefonom razgovarati sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, a navodno oni će pokušati da smire tenzije i okončaju diplomatski rat.

Vučić je juče izjavio da će otvoreno i na pristojan način razgovarati sa Zaevom i da sagledaju „šta je ono oko čega mogu da se dogovore“. Vučić je, govoreći o povlačenju osoblja iz ambasade u Skoplju, rekao da je to bio naš način da im kažemo: „Znamo sve šta činite, molim vas nemojte, ništa mi vama loše ne želimo“.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prethodno je izjavio da je odluka o povlačenju osoblja ambasade, zapravo, poruka Skoplju da „sve znamo i šta su se dogovarali i šta su dogovorili“.

Uprkos tome, istakao je, Srbija želi dobre odnose sa svim državama u regionu radi mira i stabilnosti. Time, kako je rekao, želi da smiri novonastalu situaciju sa Makedonijom koja se ne zasniva na pretpostavkama, već na nedvosmisleno utvrđenim radnjama koje govore o pojačanom ofanzivnom delovanju prema Srbiji.

Nezvanično, Vučić i Zaev pokušaće u telefonskom razgovoru da smire tenzije i okončaju diplomatski rat koji je protiv Srbije započela Makedonija, čije su obaveštajne službe uz pomoć SAD prisluškivale i najviše srpske državne funkcionere i osoblje naše ambasade. Stav srpskog državnog vrha je navodno da se ide na smirivanje tenzija, „iako nam je bačena rukavica u lice, još jednom u nizu pokušaja destabilizacije naše države“.

Vučić se nezvanično neće ustezati da Zaeva u direktnom razgovoru suoči sa argumentima i potvrđenim saznanjima naših službi i da mu ukaže da poslednji potezi Skoplja nimalo ne doprinose regionalnoj stabilnosti i građenju poverenja među susedima. Srž poruke predsednika trebalo bi da bude: prijatelji ne postupaju tako kako su uradili Makedonci.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *