ZABORAVLJENI SRPSKI VELIKANI(1): Samo ovaj Obrenović je svo bogatstvo ostavio Srbiji!

Nepriznati sin kneza Mihaila – Velimir Mihaila Teodorović darovao je celokupno svoje imanje za zadužbinu Valimirijanum. Dakle sve što je imao ovaj Obrenović je ostavio državi. Svrha zadužbine je bila prosvećivanje i razvoj umetnosti i kulture u Srbiji. Njegova imovina je vredela 1. 700 000 dinara u zlatu!

Zbog sudskih sporova sa srodnicima ova zadužbina je formirana tek deset godina posle njegove smrti. On je jedini iz dinastije Obrenović, a bilo je pet knjaževa i kraljeva od Miloša preko Milana II, Mihaila, Milana IV do Aleksandra koji je apsolutno svu imovinu ostavio Kraljevini Srbiji a rukovodstvo zadužbinskim fondom prepustio Državnom savetu.

Najpoznatiji korisnici Velimirijanuma bili su Beogradski unuverzitet i Srpska kraljevska akademija nauka. Sredstva su dodeljivana na osnovu javnog konkursa. Interesantno je napomenuti da se ova zadužbina u dokumentaciji poslednji put pominje 1971. godine.

Velimir Teodorović rođen je kao Vilhelm Berghaus, jedino dete kneza Mihaila Obrenovića iz njegove veze sa Nemicom Marijom Berghaus dok se nalazio u izgnanstvu iz Srbije u Rogaškoj Slatini u današnjoj Sloveniji. Majka mu umire 1857. pa knez Mihailo odlučuje da sina prebaci u Beograd.

 Kada je napunio 17 godina, knez Mihailo je naložio da Vilhelm pređe u pravoslavnu veru. Dobio je ime Velimir Mihailo i staro prezime kneza Miloša – Teodorović.

O tome da li je knez Mihailo Velimira spremao za svog naslednika i danas se raspravlja. Mladić je 1867. poslat u Švajcarsku na dalje školovanje i tada se poslednji put video sa ocem jer je sledeće godine knez Mihailo ubijen u atentatu u Topčideru. Nije ostavio testament, a ni eksplicitnu odredbu o nasledniku.

Odlučeno je da kneza Mihaila na prestolu zameni sinovac Milan Obrenović, unuk Miloševog brata Jevrema, a Velimir je dobio imanje „Negoja“ u Rumuniji i 35.000 dukata. Po nalogu namesnika, poslat je u Minhen na dalje studije.

Velimir Mihailo Teodorović iznenada je umro 31. januara 1898. u 48. godini života. Nije se ženio i nije imao dece. Sahranili su ga dugogodišnji sobar Petković i srpski studenti u Minhenu. Od Obrenovića sahrani nije prisustvovao niko.

MOJOJ OTADŽBINI ĆE PRIPASTI moje celo imanje…


„Moje celo imanje dobio sam poklonom, kao neograničenu svojinu, i mogu njime neograničeno da raspolažem. Ako bih ja, ne ostavivši potomka iz zakonitog braka, umro, to će sve moje pokretno i nepokretno imanje, ma gde se ono nalazilo, pripasti mojoj Otadžbini, to jest Kraljevini Srbiji kao mojem jedinom i isključivom nasledniku. Ovo će moje imanje biti odvojeno od državnog imanja kao zadužbina, i ova će zadužbina nositi ime Velimirijanum…“ – Izvod iz testamenta Velimira Mihaila Teodorovića

Gradiša Katić/ Afera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *