ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA, DONETE NOVE MERE: Evo do kada će raditi PRODAVNICE i apoteke!

Nešto posle 9 sati završena je sednica Kriznog štaba na kojoj se razmatralo pooštravanje aktuelnih epidemioloških mera zbog povećanja broja zaraženih korona virusom.

Posle sednice Kriznog štaba članovi nisu želeli da daju izjave, a na sednici su, prema nezvaničnim saznanjima, donete nove mere, koje će i zvanično biti saopštene danas u 15 sati.

Odlučeno je da tokom vikenda svi kafići, restorani i tržni centri rade do 14 časova. Od ovih mera biće izuzete benzinske pumpe koje će moći da toče gorivo i posle 14 sati, a objekti uslužnih delatnosti radiće do 20 časova. Takođe, prodavnice prehrambene robe radiće uobičajeno – do 21 sat.

Apoteke i dostava hrane su takođe izuzeti iz skraćenog režima do 14 časova.

Takođe, biće zatvoreni kafići i u svim ski-centrima – neće raditi uopšte, a na otvorenom do 14 časova. Predlog Kriznog štaba se šalje Vladi Srbije, a zvanična odluka će biti saopštena u 15 časova.

Medicinski deo kriznog štaba je juče podneo zahtev da se potpuno zatvore ugostiteljski objekti za vikend i na pet dana. To je izneto i na sednici i raspravljalo se o tom predlogu, saznaje Kurir od izvora iz medicinskog dela kriznog štaba.

Dr Branislav Tiodorović je prethodnih dana naglasio da će se pratiti epidemiološka situacija, i na osnovu toga danas će biti doneta odluka o pooštravanju mera, pa i o eventualnom zatvaranju skijališta.

Kako je Tiodorović rekao, gostujući na „TV Prva“, ta mera bi se verovatno odnosila na predstojeći vikend, uz dodatnu kontrolu poštovanja mera.

„Taj vikend je nakritičniji, zbog povećanog broja gostiju. Ako bismo zatvorili skijališta, ostali bi verovatno da rade restorani u planinskim centrima, i slični objekti, uz naravno, jaču kontrolu poštovanja mera“, naveo je Tiodorović i dodao:

„Najverovatnije ćemo razmatrati rad ugostiteljskih objekata, a tržni centri moraju da ostanu jer tu se ljudi najviše snabdevaju, i to vikendom. Možda ćemo skratiti njihovo radno vreme. Videćemo da to bude vikendom do 16, možda 18 sati.“

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zahvalio je članovima Kriznog štaba što su razumeli argumente glavnog grada kada je u pitanju radno vreme u sektoru usluga, a ugostitelje zamolio da poštuju epidemiološke mere. On je dodao da se razgovaralo o mogućem zatvaranju restorana i kafića na planinama, u ski centrima tokom vikenda, o čemu će se odlučivati na današnjoj sednici Kriznog štaba.

Dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba vlade Srbije za borbu protiv korona virusa, rekao je da smo došli u određenu tačku da bi danas bila odluka doneta o neophodnom pooštrenju mera.

„Vikendi su veliki problem, predlog je da rade samo prodavnice gde su nasušne potrebe, apoteke i benzinske stanice. Svaki lekar, i u Kriznom štabu, je za to da se rigoroznije sprovode mere i nadzor, jer imamo situaciju koja preti pogoršanjem“, rekao je on za „RTV“.

Janković upozorava da smo daleko od nečega što bismo mogli da nazovemo krajem epidemije korona virusa.

„Dobro je što je veliki broj vakcinisanja, ali to ne može da se poredi sa završavanjem epidemije“, izjavio je imunolog.

(Mondo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *